Baner
Baner

Drugi PAFF: 2–6. septembra

Izvor: Radio Pančevo, 25.8.2015.

Drugi „Pančevo film festival” biće održan od 2. do 6. septembra, u organizaciji Udruženja „Pančevački filmski festival”, i u saradnji s Kulturnim centrom i Domom omladine. Projekcije će biti održavane na više lokacija u gradu, a ulaz je slobodan.

Prema rečima Ognjena Glavonića, direktora „Pančevo film festivala”, festival će obuhvatiti šest filmskih programskih celina (takmičarske, revijalne i tematske), a filmski program je sastavljen od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

– U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji „Svetionici”, na programu je devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz. Nagradu „Svetionik” dodeljuje međunarodni žiri u sastavu: Slobodan Šijan, filmski reditelj i umetnik, Dunja Kusturica, scenarista i selektorka Filmskog festivala „Kustendorf”, Neil Young, britanski filmski kritičar, i Mark Peranson, glavni selektor filmskog festivala u Lokarnu i urednik časopisa „Cinema Scope” iz Kanade.

U takmičarskoj selekciji „Rani radovi”, predstaviće se 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta. Nagradu „Dimnjak” za najbolji kratki film dodeljuje žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Ivana Ikića. Žiri će dodeliti i nagrade za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, mušku i žensku ulogu – najavio je Glavonić.

„Pančevo film festival” svečano će biti otvoren 2. septembra, u 20.30, u Kulturnom centru, projekcijom filma „Flotel Europa”, saopštio je Stefan Ivančić, selektor filmskog programa PAFF-a.

– Film je montiran od VHS materijala koji je grupa izbeglica s ovih prostora snimila devedesetih godina u Kopenhagenu.  Režiju je uradio Vladimir Tomić, a za montažu i produkciju je bio zadužen naš sugrađanin Srđan Keča. Reč je o film eseju koji je premijeru imao na ovogodišnjem „Berlinalu”. Inače, imamo i potpuno novu filmsku selekciju na festivalu, to je „Ponoćna jeza”, u okviru koje će biti prikazano pet dugometražnih horor filmova kroz ponoćne projekcije organizovane svake večeri u dvorani „Apolo”. Selektor i gost festivala će biti Julian Richards, filmski reditelj iz Velike Britanije, dvostruki dobitnik nagrade „Zlatni Melijes” za najbolji Evropski film fantastike – precizirao je Ivančić.

Tatjana Krstevski, umetnička direktorka PAFF-a, istakla je da će festival imati i bogat prateći program.

– Gost PAFF-a biće poznati austrijski direktor fotografije nominovan za „Oskara” Kristijan Berger, koji će održati besplatan masterklas, a na programu je i projekcija Bergerovog dugometražnog filma „Etnička idila”, snimanog u periodu 1995–1998, u posleratnoj Hrvatskoj.

U okviru posebnih programa, gost festivala biće i Pat Moriarity, strip umetnik iz SAD, a zakazana je i svetska premijera filma „Bezango”. Radionice će održati Vladimir Milivojević Boogie, a biće upriličen i bogat muzički program – navela je Krstevski.

Festival će biti održan na četiri lokacije: Kulturni centar, Dom omladine, dvorana „Apolo” i „Nova Elektrika”, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Autrijskog kulturnog foruma.