Baner

Dečji muzej iz Celja u Pančevu

Izvor: Radio Pančevo, 14.10.2015.

U Narodnom muzeju Pančevo otvorena je gostujuća izložba Dečjeg muzeja „Hermanov brlog” iz Celja, pod nazivom „Rođendan u Hermanovoj jazbini”. Tema izložbe je rođendanska proslava kao savremeni, globalni fenomen.

Autorka izložbe viši kustos Jožica Trateški je kao centralni element izložbe izdvojila rođendansku tortu, uz koju je obuhvatila i druge simbole ovog važnog dana za svako dete, poput druženja, fotografisanja, poklona i zabave. Izložba, takođe, dočarava i proslave rođendana u desetak zemalja, od Slovenije do Japana, Australije i Afrike.

– Izložba prikazuje najveseliji praznik u krugu porodice. U prvom delu izložbe predstavili smo proslavljanje rođendana u svetu, a u drugom delu načine proslavljanja u Sloveniji, nekada i danas. Treći deo izložbe posvećen je upoznavanju s našom ustanovom, u kojoj imamo interaktivne predmete za decu. Pokušali smo da predstavimo rođendane u celom svetu, recimo, na Jamajci, Japanu, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Dečji muzej „Hermanov brlog” radi u okviru Muzeja novije istorije u Celju i jedini je muzej u Sloveniji koji se obraća mladoj publici, deci do 12 godina.

U ime Grada Pančeva, obratio se većnik zadužen za kulturu Milenko Pavlov, koji je istakao da kultura ne poznaje granice, i izrazio zadovoljstvo ovom izložbom, koja će biti bliska i deci Pančeva.

– Jugoslavija više ne postoji, ali su nam ostali prijatelji iz nekad zajedničke zemlje i vrlo je važno da održavamo kontakte, jer umetnost ne poznaje granice. Umetnost je široka i to je ono za šta se borimo i želimo da bude tako, a posebno ako je namenjena deci. Mi nemamo dečji muzej, u Sloveniji ga imaju i radujem se njihovom dolasku, jer će ovom izložbom obradovati i dečicu u Pančevu – rekao je Pavlov.

Direktorka Narodnog muzeja Svetlana Mesicki napomenula je da su zaposleni u pančevačkom Muzeju ponosni zbog toga što je upriličena ova izložba, jer je pokrenuta međunarodna saradnja i otvorena izložba koja je namenjena dečjem uzrastu, budućoj publici Narodnog muzeja.

Pored velike torte, u čijoj unutrašnjosti deca mogu da slušaju muziku i osete mirise, mališani će na izložbi videti mnoštvo fotografija koje objašnjavaju rođendanske proslave ne samo u različitim zemljama već i u različito vreme, od Drugog svetskog rata do danas.

Na otvaranju izložbe koja će u našem gradu gostovati tokom narednih mesec dana, nastupio je Dečji hor „Vokal kids”.