Baner
Baner

Cvetković: Izgubljen veliki deo života

Izvor: Radio Pančevo, 4.3.2014.

Jugoslovensko dramsko pozorište gostovalo je sinoć u dvorani „Apolo”, s predstavom „Hinkeman: Šta mora neka bude”. Predstavu je režirao Andrej Nosov, a realizovana je po drami „Slučaj Hinkeman” Ernsta Tolera, nemačkog dramaturga, pisca i levičarskog političkog aktiviste u doba Hitlera. Uloge su tumačili: Milan Marić, Milena Živanović, Svetozar Cvetković, Aleksandra Janković, Miloš Đurović i Jovana Gavrilović.

Glumac Svetozar Cvetković rekao je za naš program da je zajedno s autorima ove predstave – rediteljem i dramaturgom, osetio potrebu da u umetničkoj realizaciji ovog dela da mesto odnosu između generacija. Cvetković je napomenuo da je veliki deo života njegove generacije izgubljen u 15 godina rata i krajnje nestabilnog stanja u zemlji.
– To je tema ove predstave i teksta koji je napisan u prvoj polovini prošlog veka, a koji zapravo jako dobro komunicira sa sadašnjim vremenom i s mojom generacijom, ali i generacijom upravo tih ljudi koji ne znaju ništa o tome, ne poznaju geografiju zemlje u kojoj smo živeli, kojima znanje nije tako presudno danas zato što je lako dohvatljivo putem kompjutera, odnosno interneta, kao i svih mogućih sredstava komunikacije. Vi ste za čas na jednom ili drugom mestu, tako da se ne zahteva neko učenje. Smatram da ova predstava postoji da bi se nešto učilo i naučilo u različitim generacijama i zbog toga je igramo i u njoj učestvujemo – izjavio je Cvetković.
Predstava je premijerno izvedena u maju prošle godine na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.