Baner
Baner

Bogata koncertna sezona PSCPD-a

Izvor: Radio Pančevo, 1.11.2015.

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo je u oktobru dva puta gostovalo u zemlji. U Domu Vojske Srbije u Beogradu nastupili su 16. oktobra, povodom promocije kompakt-diska „Hristos posredi nas”, u izdanju hora „Pokrov Presvete Bogorodice” iz Surčina. Pevači Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, s dirigentom Verom Carinom, nastupili su i 10. oktobra, u Svetojovanskom hramu u Bačkoj Palanci.

Povodom promocije kompakt-diska „Hristos posredi nas” u Beogradu, Pančevci su se publici predstavili raznovrsnim duhovnim repertoarom: od kompozicije „Dostojno jest”, koju je za ženske glasove komponovala Jordanka Tudžarova, preko psalma „Blagoslovi dušu moju, Gospode” Aleksandra Kastaljskog, eterealne „Tihe molitve” Mihaila Šuha, savremene kompozicije „Tebe pojem” Miodraga Govedarice, do klasika srpske horske literature „Dostojno jest” Kornelija Stankovića.

Pored pančevačkog hora na čelu s dirigentom Verom Carinom i domaćina predvođenih Predragom Stamenkovićem, ovu priliku su uveličali i hor „Despot Stefan Lazarević” (horovođa Predrag Miodrag), Dečji hor „Vitlejemska zvezda” (horovođa Maja Aleksić), pevačica tradicionalne muzike Svetlana Stević i prvakinja beogradske opere Jasmina Trumbetaš Petrović.

U Bačkoj Palanci, 10. oktobra, hor je učestvovao u proslavi višednevnih duhovnih svečanosti „Pod pokrovom Bogorodice”. Pančevci su se publici predstavili celovečernjim koncertom u okviru koga su izveli niz duhovnih kompozicija srpskih, ruskih i bugarskih autora, dve „Rukoveti” Stevana Mokranjca i nekoliko horskih obrada srpskih narodnih pesama.

Celovečernji koncert u Bačkoj Palanci je samo jedan u nizu nastupa koji očekuju Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo u ovoj bogatoj koncertnoj sezoni.