Baner
Baner

13. „Majski dani knjige”

Izvor: Radio Pančevo, 19.5.2015.

Pod imenom „Panonski bukvar prožimanja”, od 26. do 29. maja, biće održani 13. „Majski dani knjige”, u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo. Fokus ovogodišnje manifestacije biće na prožimanju književnosti na mađarskom i srpskom jeziku, a publika će za četiri dana, koliko traje program, imati priliku da prisustvuje gostovanjima i književnim večerima petorice značajnih pisaca: Ota Horvata, Dragana Velikića, Uglješe Šajtinca, Lasla Vegela i Filipa Davida.

„Majski dani knjige” su međunarodna kulturna manifestacija koju već deset godina uspešno organizuje Gradska biblioteka Pančevo. Uvek su propraćeni i sajmom knjiga na Korzou, na kome izlažu ugledni srpski izdavači.

Cilj ove manifestacije jeste da privuče što širu publiku, ne samo iz Pančeva, obezbedi veći krug kvalitetnih izdavača i realizuje atraktivne i edukativne programe, u kojima ima mesta za vrhunske stvaraoce, ali i savremeno stvaralaštvo i kulturnu tradiciju Pančeva i Banata.

Program „Panonskog bukvara prožimanja”, 13. „Majskih dana knjige”, počinje u utorak, 26. maja, u čitaonici Gradske biblioteke, u 16 sati, kada će biti održana promocija knjiga Ajrin Torn, autorke popularnih serijala dečjih knjiga „Sajmon, svetski putnik”, „Njuškala” i „Alijansa svetlosti”.

Otvaranje izložbe dečjih ilustracija karikaturiste i ilustratora Nikole Dragaša planirano je za 17 sati, a u 19 sati je svečano otvaranje 13. „Majskih dana knjige” i predstavljanje knjige „Venclovićev sentandrejski bukvar 1717”. Učestvovaće: Tomislav Jovanović, Dimitrije Stefanović i Vasa Pavković. Sledi predstavljanje Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj iz Budimpešte, a gost će biti Milan Đurić, predsednik Centra.

Od 21 sat biće upriličen koncert među knjigama – trija „Hot Club of Belgrade” (Branko Maćić – solo gitara, Filip Krumes – violina, i Nebojša Pešić – ritam gitara).

Dodela nagrada najaktivnijim čitaocima Dečjeg odeljenja i nastup Dečjeg hora „Vokal kids” biće održani u sredu, 27. maja, u čitaonici Gradske biblioteke, od 16 sati, dok će se od 18 sati predstaviti KUD „Petefi Šandor”. Gosti će biti: Erne Erdei, Karlo Ranc i mešovita pevačka grupa. Za 19.30 planirano je književno veče laureata NIN-ove nagrade Filipa Davida i predstavljanje romana „Kuća sećanja i zaborava”.

U četvrtak, 28. maja, od 16 sati, biće odigrana pozorišna predstava „Aska s vukom i jarićima”, od 18 sati biće održano književno veče Ota Horvata, a u 19.30 – predstavljanje Udruženja „zEtna” iz Sente.

Poslednjeg dana manifestacije, u petak, 29. maja, od 16 sati, biće predstavljena knjiga i književnost za decu Uglješe Šajtinca, dobitnika književne nagrade „Politikinog zabavnika” za 2013. godinu, za knjigu „Čarna i nesvet”.

Dečji susreti „Majskih dana knjige” biće zatvoreni nastupom Dečjeg hora „Branko”, koga čine učenici od petog do osmog razreda koji koriste znakovni jezik tokom izvođenja popularne muzike. Uslediće, od 18 sati, književno veče Lasla Vegela, a od 19.30 književno veče Dragana Velikića.

Vule Žurić, književnik, član Organizacionog odbora „Majskih dana knjige”, povodom ove manifestacije, izjavio je:

– Tokom četiri majska dana, u čitaonici Biblioteke, družićemo se sa stvaraocima koji pišu na različitim jezicima, pripadaju različitim kulturama, žive u dve različite države a opet pod istim nebom, na istoj panonskoj zemlji. Ne znamo koliko u Evropi i svetu ima sličnih primera, ali znamo da možemo da se ponosimo kulturnim prožimanjem srpske i mađarske kulture u velikoj, plodnoj ravnici. Naši gosti biće pisci i kulturni poslenici koji pišu na srpskom, mađarskom ili i na srpskom i na mađarskom jeziku, te su u svakom smislu naši, i to dragi pisci. 

Pokrovitelj manifestacije je Grad Pančevo.