Baner

Završna konferencija projekta za srpske i rumunske preivrednike Banata

  Izvor: Radio Pančevo

U Gradskoj biblioteci Pančevo danas je održana završna konferencija projekta „Prekogranična inicijativa za istraživačke i razvojne aktivnmosti, saradnju privrede i naučno obrazovnih institrucija u srpskom i rumunskom delu Banata kao doprinos unapredjenju konkurentnosti i regionalnom identitetu u skladu sa EU standardima“. Nosilac projekta bila je Regionalna privredna komora Pančevo u saradnji sa Privrednom komorom Temišvara, i privrednih komora Kikinde i Zrenjanina, a realizaciju je finasirala EU iz predpristupnih fondova.

Cilj projekta „Prekogranična inicijativa za istraživačke i razvojne aktivnmosti, saradnju privrede i naučno obrazovnih institrucija u srpskom i rumunskom delu Banata kao doprinos unapredjenju konkurentnosti i regionalnom identitetu u skladu sa EU standardima“ bio je jačanje konkurentnosti i regionalnog identiteta privrednih subjekata srpskog i rumunskog dela Banata.

Kao najvažnije rezultate projekta direktor RP Komore Pančevo Dragan Bosilj istakao je formalno povezivanje privrednika Banata kroz poslovne klubove i sajmove i sačinjavanje baze podata o potencijalima privrede Banata sa srpske i rumunske strane.

„Mi smo kroz ovaj projekat pokušali da uradimo jednu ozbiljnu sektorsku analizu privrede i rumunskog i srpskog dela Banata. Mislimo da je to jedan značajan dokumenat i da može da koristi privrednicima prilikom donošenja svojih odluka. Nadam se da će deo stručne javnosti takođe iskoristiti ovaj materijal detaljno ga proučiti i uraditi neke ozbiljne studije koje takođe mogu biti od koristi privrede i čitavog društva“, objasnio je Bosilj.

Privredna komora Temišvara je u projektu od samog početka i trudila se da pomogne privrednicima da se sa srpskim partnerima što bolje upoznaju, rekla je PR privredne komore Temišvara, Rodika Olinit. Rumunija ima strategiju razvoja i jačanja privredne konkurencije što bi trebalo da olakša konkurentsku borbu rumunskim privrednicima, rekla je ona.

„Mislim da uopšte nije problem za rumunske firme zato što kod njih postoji strategija za povećanje konkurentnosti na tržištu, tako da oni imajući u vodu da imaju iskustva u tome, neće biti uopšte problem“, navela je Rodika Olinit.

Projekat prekogranične saradnje finansirala je Evropksa unija sa 297 hiljdada evra. Nosilac projekta je Privredna komora Pančevao a partneri su joj bili sa rumunske strane Privredna komora Temišvara i „Univerzitet Slavić“ iz Temišvara i privredne komore Kikinde i Zrenjanina s naše strane. Projekat je realizovan za 12 meseci a održani su brojni skupovi, sajmovi srpskih i rumunskih privrednika, osnovani klubovi privrednika, održano više konferencija, napisan naučni rad pod nazivom „U potrazi za izgubljenim identitetom-šta tržište ima s tim“ i snimljen film o radu na projektu.