Baner

Utva će remontovati avione na Srednjem istoku

   Izvor: Tanjug

Avio industrija "Utva" iz Pančeva zaključila je juče sa "Jugoimportom SDPR" dva ugovora vezana za remont i održavanje 26 ranije isporučenih aviona partnerima sa Srednjeg istoka i iz Jugoistočne Azije.

Kako je navedeno u saopštenju pančevačke kompanije, "Jugoimport" je o tome nedavno potpisao ugovore sa inostranim kupcima, a oni podrazumevaju isporuku vazduhoplovnih podsistema, rezervnih delova i opreme koji će obezbediti "Utvi" nivo poslovanja, koji je ostvarila u poslednje dve godine.

"Utva" je u saradnji sa "Jugoimportom" počela projekat osvajanja i isporuke četiri vrste vazduhoplovnog naoružanja za ugradnju na srednje helikoptere i školsko-borbene avione.

 Većina naoružanja je isporučena, a prošle nedelje, kupac sa Srednjeg istoka primio je prvu seriju poslednje vrste naoružanja.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje ugovora za izvršenje instalacionih radova i ugradnju sistema u vazduhoplove kupaca.

Najznačajniji i najperspektivniji kapitalni projekat koji treba da se realizuje, u neposrednjoj saradnji sa "Jugoimportom" i Vojno tehničkim institutom (VTI), jeste razvoj i osvajanje proizvodnje savremenog turboelisnog aviona "kobac".

Avion će biti namenjen za naprednu i borbenu obuku, kao i za vatrenu podršku protivpobunjeničkih i protivterorističkih operacija, a prema primenjenom konceptu, tehničkim rešenjima i performansama, pripadaće svetskom vrhu te kategorije aviona.