Baner

Tek ćemo se suočiti sa najtežim posledicama krize

  Izvor: Radio Pančevo

Iako su vlasti tokom godine objavile da je Srbija izašla iz ekonomske krize, na našu žalost mi ćemo se u narednih nekoliko godina tek suočiti sa njenim najtežim posledicama, pa za 2012. godinu umesto projektovanog rasta, ekonomisti najavljuju stagnaciju privrede.

Iako problemi u funkcionisanju srpske ekonomije često nisu u direktnoj vezi sa svetskim ekonomskim kretanjima, najave novog talasa krize koji će potresti svet narednih godina morale bi ozbiljno da nas zabrinu, tvrde ekonomisti. Kada se svetska kriza iskombinuje sa opadanjem privrednog rasta u Srbiji, možemo očekivati da ćemo krizu sve jače osećati, rekao je ekonomista Milan Kovačević za Radio Pančevo.

“Kriza koja nastaje u bilo kojoj zemlji sa kojom imamo razvijene ekonomske odnose sigurno utiče na nas. A sa druge strane ne treba zaboraviti da mi imamo sopstvenu krizu i da imamo teškoća da ubrzamo provredni rast i obratno da se kod nas već događa opadanje privrednog rasta. Kad se to dvoje iskombinuje, naravno da ćemo sve više osećati krizu i našu i uticaj iz inostranstva”, rekao je Kovačević.

Naravno da bi se i na Srbiju dobro odrazilo kada bi se rešio problem Grčke, kada se ne bi produbio problem Italije i proširio čak i na Francusku, ali bi s druge strane mi morali voditi računa da postoji dosta problema koje bi sami morali da rešavamo.

Spore reforme, nedovoljno menjanje ekonomskog sistema i smanjenje javne potrošnje su neki od ključnih problema sa kojima se susreće Srbija,kaže Kovačević. Pored toga problem je i nedostatak poboljšanja uslova u privredi,likvidnost i stvaranje boljeg novčanog sistema. Prema njegovim rečima to su problemi koji predstavljaju srž naše krize i ne možemo očekivati da je reši neko iz EU.

Komentarišući jučerašnju izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića koji je izrazio bojazan da bi kriza u Grčkoj i Italiji mogla nepovoljno da se odrazi na Srbiju, rekao je da je korisno da političari postanu realni, ali i da je to samo prvi korak u rešavanju teškoća. “Moramo pokušati naterati političare da radimo ono što je najkorisnije, a ne ono što je u korist skupljanja političkih poena u predizbornoj godini”, rekao je Kovačević.

Budžet Srbije za 2012. godinu, umesto planiranih milijardu, suočiće se s deficitom od 1,75 milijardi evra što je neodrživo, izjavio je nedavno predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ukazujući na neophodnost štednje i ubrzavanja reformi kako bi se izbegle najteže posledice finansijske krize.