Baner

Sutra protest radnika Telekoma protiv prodaje kompanije

  Izvor: Beta

Reprezentativni sindikati Telekoma Srbije najavili su da će sutra u minut do 12 sati održati protest u Beogradu zahtevajući obustavu prodaje te državne telekomunikacione kompanije.  Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović kazao je agenciji Beta da se radnici protive prodaji jer je cena kompanija sada niska zbog svetske ekonomske krize, a država će izgubiti i prihod od dividendi i profita kompanije.

On je kazao da očekuju više od 3.000 učesnika protesta tokom kojeg će Vladi Srbije i predsedniku Srbije Borisu Tadiću predati pismo sa zahtevima da se obustavi prodaja kompanije i radnicima i gradjanima podele akcije Telekoma Srbije pre prodaje.

Joksimović je kazao da bi sa prodajom kompanije trebalo sačekati bar do 2013. godina, kada će biti završena isplata kredita za kupovinu Telekoma Srpske, jer će godišnja dobit Telekoma tada biti oko 300 miliona evra, a država bi za 31 odsto akcija mogla da dobije oko 840 miliona evra.

Sindikalci su ocenili i da će cene telekomunikacionih usluga porasti nekoliko puta, ako se proda većinski udeo u Telekomu.  Prema najavi Jedinstvenog sindikata Telekoma Srbije, Sindikata Telekoma Srbije i Konfederacije slobodnih sindikata protest će početi na platou izmedju crkve svetog Marka i upravne zgrade Telekoma Srbije u Takovskoj 2.

Planirano je da se nakon skupa učesnici prošetaju do zgrade Vlade Srbije i zgrade Predsedništva Srbije, gde će skup biti završen.

Najavljeno je da će protestu prisustvovati i predstavnici sindikata iz Republike Srpske, Crne Gore, sindikati Elektroprivrede Srbije i predstavnici drugih sindikata iz javnog sektora.  Vlada Srbija raspisala je tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, na koji zainteresovani kupci mogu da dostave ponude do 21. marta.