Baner

Staklara povećala izvoz

Izvor: Radio Pančevo                                                               11.10.2012.

Industrija stakla Pančevo ove godine povećala je izvoz proizvoda na tržišta Belorusije i Rumunije za više od 200 procenata, ali je na žalost proizvodnja za domaće tržište opala za oko 20 procenata.

U toku je izrada nove procene vrednosti kapitala ovog preduzeća, a za nekoliko meseci očekuje se i novi predlog modela privatizacije. Menadžment fabrike ima planove za proširenje sadašnje proizvodnje, pre svega ampulica za farmaceutsku industriju i auto stakla, ali će to zavisiti od finansijske pomoći države.

Iza industrije stakla Pančevo je nekoliko neuspešnih pokušaja vlasničke transformacije, zbog čega je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor sa Ekonomskim institutom iz Beograda kao privatizacionim savetnikom za ovo preduzeće i pre nekoliko meseci za taj posao angažovala konsultantsku kuću „Beokoneks“. Emanuel Lupulesku, direktor Staklare kaže da bi po završetku procene, za tri do šest meseci trebalo očekivati i novi model privatizacije.

Iako je Staklara u restrukturiranju još od 2001. godine, radnici, njih 198-oro, danas uredno primaju plate. Bez obzira na ekonomsku krizu ovo preduzeće je uspelo da izvoz poveća za oko 200 procenata, ali na žalost proizvodnja za domaće tržište je opala za 20 procenata, kaže Lupulesku.

Pre mesec dana Mišeli Nikolić, pomoćnici ministra finansija i ekonomije izložen je plan menadžmenta za proširenje sadašnje proizvodnje, pre svega za pravljenje ampulica za farmaceutsku industriju i auto stakla. Emanuel Lupulesku kaže da bi se to ostvarilo neophodna je pomoć države, pre svega u nabavci savremenih, sofisticiranih mašina za precizniju i kvalitetniju obradu stakla.

Lupulesku kaže da Industrija stakla, uprkos značajnom rastu izvoza u prošloj i ovoj godini, ipak još uvek zavisi od državnih subvencija. Veći razvoj preduzeću mogla bi da obezbedi samo proizvodnja ravnog stakla, ali za to do sada nije pronađen strateški partner koji bi ušao u jednu takvu investiciju vrednu više od 100 miliona evra.