Baner

Rast cena i manja kupovna moć gradjana

 

Izvor: Radio Pančevo

U poslednjih godinu dana cene su, u proseku, veće za 12,7 odsto, a samo za hranu, prema zvaničnim statističkim podacima, izdvajamo čak 17,9 odsto više nego proteklog leta. Od početka godine  kupovna moć građana pala  je za 12 do 15 odsto , standard naših sugrađana je konstantno u padu.

 

 

U proteklih godinu dana  najviše su poskupele osnovne namirnice - jestiva ulja čak za blizu 45 odsto, hleb i žitarice za više od 35 odsto, a mleko, sir i jaja skuplji su za petinu, odnosno za više od 20 odsto. Kupovna moć  građana koja je od početka ove godine pala za 12 do 15 odsto ali izgleda da stabilizacija cena nema . početak ovog meseca doneo je neke nove ,više,cene. Od ovog meseca Cene deterdženata, sapuna, pasti za zube, omekšivača  više su za 10 do 15 odsto.Skuplje za   dva odsto su  I pojedine minerelne vode i sokovi manje poznatih proizvođača. U mesarama je takođe došlo dokorigovanja  pojedinih  cena  mesa ali kako je objašnjeno to poskupljenje je ima sezonski karakter jer počinje novi tov I da do kraja godine ne treba očekivati značajniji rast cena mesa u Srbiji. Pošto mnogi od nas više ne mogu da prate gotovo svakodnevna poskupljenja pitali smo naše sugrađane da li su uopšte primetili šta je to poskupelo prethodnih meseci

 

Kada smo kod poskupljenja  prvog dana avgusta, I „Telekom Srbije“ je  povećao cenu pretplate u fiksnoj telefoniji i izjednačio   cene telefonskog razgovora za privatne i poslovne korisnike. Cena mesečne pretplate povećana je  sa 457 na 507 dinara, uključujući porez na dodatu vrednost, što je rast od 10,9 odsto, ipak povećan je  broj besplatnih impulsa sa 150 na 300.

Da li će do kraja godine doći do najavljivane stabilizacije cena ili će nam novim cenovnicima  opet  pretiti  mnogi veliki i mali proizvođači  prehrambenih i ostalih proizvoda koja će dodatno oslabiti standard građana, ne želimo da prognoziramo- ostaje nam da vidimo.