Baner

Protest dva sindikata Petrohemije 5. novembra

Izvor: Radio Pančevo                                                                    01.11.2012.

Dva sindikata Petrohemije održaće protest 5.novembra u 12 sati,ispred fabrike tražeći da se zaposleni vrate na svoja radna mesta. Samostalni sindikat i sindikat inženjera i tehničara Petrohomije protive se daljem produžetku prinudnih odmora za 1.400 radnika, koji se u tom statusu nalaze već dva meseca i primaju 65% zarade.

 Iako investicije u ovoj fabrici teku po planu, sindikati su zabrinuti za budućnost Petrohemije, jer nema naznaka o primeni sporazuma koji je sa njiima potpisala Vlada Srbije i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko pre godinu dana.

Ova dva sindikata ponudili su menadžmentu Petrohemije kompromisni predlog da se svi zaposleni u ovoj fabrici vrate na posao po isteku prinudnog odmora od 45 radnih dana, kao i da zaposleni koji nisu iskoristili prvi deo godišnjeg odmora za ovu godinu odu na ovkakav vid odsustva, a da se nedostajući novac za isplatu zarada prenese za sledeću godinu i isplati u onoliki broj rata koji ne bi ugrozio stabilnost Petrohemije. Sindikati sa rukovodstvom pregovarju na ovu temu već dva meseca odkako  je 1.400 radnika upućeno na prinudni odmor, rekao je Zoran Obradović, predsednik Sindikata inženjera i tehničara "Nezavisnost". On objašnjava da su sindikati do sada imali veće razumevanje od Države, nego od menadžmenta Petrohemije.

-"Mi dva meseca uporno pregovaramo sa menadžmentom oko toga da se nađe neko kompromisno rešenje i ustupak za obe strane. Ali se šta dešava da imamo veće razumevanje od ministarstava i  Države. Ministarstva za finasije i rad misle da je naš predlog korektan i razuman i oni neće dati saglasnost za produžetak prinudnih odmora, jer su shvatili da menadžment sve probleme želi da prevali preko leđa radnika. Umesto da rukovodstvo prihvati predlog sindikata po kome se ne bi opteretio finansijski budžet za ovu godinu, već bi se sredstva prebacila za iduću godinu, menadžment će biti u situaciji da mora da isplati pune zarade i to u ovoj godini, a to je dodatno nekih 600-700 hiljada evra, čime će ugroziti stabilnost Petrohemije". Tako da mi nismo sigurni da li razgovaramo sa našim menadžmentom ili sa nekim drugim, izjavio je Zoran Obradović, predsednik Sindikata inženjera i tehničara "Nezavisnost".

Ovo preduzeće dovedeno je do ivice stečaja nebrigom većinskog vlasnika i akcionara HIP Petrohemije, tvrdi je Miša Faraga, predsednik Samostalnog sindikata, dodajući da je i sadašnjem direktoru, baš kao i predhodnom jedini interes da ode na drugu bolju funkciju. On je podsetio da je poslednji direktor Petrohemije, Saša Pavlov, prešao na mesto zamenika Gradonačelnika i napustio brod koji tone.

-„Interes naših direktora je očigledno da budu ovde neko kratko vreme i da odu na neke druge funkcije. Petrohemija je zaustavila proizvodnju 9.jula, od tada do 17. avgusta niko u ovoj fabrici ništa nije znao, jer je direktor Pavlov napustio brod koji tone bez pozdrava, a preduzeće je ostalo da se vadi iz problema kako zna i ume, bez generalnog direktora i rukovodstvene garniture ", kaže Miša Faraga, predsednik Samostalnog sindikata.

Osim što su ova dva sindikata zabrinuta za zaposlene u Petrohemiji plašeći se da bi većina mogla da ubrzo postane tehnološki višak, Faraga i Obradović tvrde da o budućnosti ove fabrike nemaju sa kime ni da razgovraju. Zbog toga je važno da se na protestu koji će se održati 5. novembra u 12 sati pojavi svih 1.800 radnika, dodaje Obradović.

-" Mi kada pokušavamo da razgovaramo sa nekim;- Država kaže da je pred bankrotom, nemamo para i ne možemo da vam pomognemo, gde god pokucamo kažu nam da su nemoćni da reše naš problem, prosto nemamo sa kime da pregovoramo i od koga da tražimo pomoć, prepušteni smo sami sebi i zato organizujemo protest i uzimamo stvari u svoje ruke. Borba sindikata je da u narednom periodu radi na tome da Petrohemija radi, to je uslov svih uslova, jer ako ne radi sve ostalo nema smisla, mišljenja je  predsednik Sindikata inženjera i tehničara "Nezavisnost".

Sindikati Perohemije podsećaju da još uvek nisu obezbeđene potrebne količine i garancije za redovnu isporuku gasa i električne energije, neophodne za start i rad ove fabrike, kao i da nije urađen predlog plana poslovo finansijske konsolidacije, koji obuhvata restruktuiranje i realizaciju investicionog programa, kroz podizanje kapaciteta PEVG-a I PENG-a, kao da je i dalje neizvestan početak proizvodnje u FSK-a Elemir. Zbog toga se sindikalci plaše da jednog dana nedođe "neko" i "ne ugasi svetlo" Petrohemiji, nekadašnjem srpskom gigantu.