Baner

Pred Azotarom reorganizacija fabrike

   Izvor: Radio Pančevo

Da bi  bili namireni svi poverioci Azotare u fabrici je uveden stečaj, a namera države kao većinskog vlasnika je i da  uradi reorganizaciju fabrike.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović za Radio Pančevo kaže da, poverioci Azotare koji za sada ne prihvataju plan reorganizacije neće moći da spreče državu kao većinskog vlasnika da svoj plan ostvari.

Novo ročište na sudu, kaže zakazano je za 28. mart.

 

Bajatović kaže da ne postoje zakonski uslovi da  se reorganizacija fabrike zaustavi.

- Ne postoji nijedna zakonska mogućnost da bivši vlasnici koji su tvrdim opljačkali Azotaru, ja sam u skladu sa tim i podneo krivične prijave, spreče da se do kraja sprovede program reorganizacije. Prvi deo restrukturiranja mislim da smo uspešno prošli. U tom prvom periodu bilo je važno koliko toliko u skladu sa postojećim tehničkim mogućnostima, da se osposobe postrojenja i pustili proizvodnju, sve smo touradili. Kao što znate niko nije otpušten sva radna mesta su sačuvana, sva potraživanja radnicima su isplaćena. Meni ne pada na pamet da isplaćujem lopovluke, vrlo otvoreno to pričam. Plan reorganizacije usmeren je pre svega da se očiste bilansi Azotare u Pančevu, da bi se oni sveli na nulu, da bi se sva potraživanja anulirala, raščistili odnosi sa poveriocima i sa bankama. Iza toga da se ide u tehnološki dogovorenu varijantu obnove Azotare koja podrazumeva i rešavanje pitanja ekologije, rekao je Bajatović.

Država kao vlasnik oko 70 odsto kapitala Azotare, ostatak pripada bivšim vlasnicima, beogradskom Univerzalu i litvanskoj kompaniji Arvi, namerava da u Azotari ove godine započne investicije vredne 80 miliona evra. Time bi ova fabrika  poboljšala snabdevanje domaćeg tržišta, a radilo bi se na tome  da se pojača i izvoz, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

- U praksi to znači da treba da se investira oko 80 miliona evra da se dođe do proizvodnje u zavisnosti od tehnologije koju ćemo primeniti i obima posla je između milion i dvesta hiljada tona godišnje minimum do dva miliona tona što bi bio neki maksimum prve faze investicija a što zadovoljava paletu proizvoda za potrebe srpske poljoprivrede a u situaciji ako se bude proizvodilo do dva miliona tona i da Azotara bude regionalni igrač za šta postoje svi uslovi, a iza toga se može razmišljati i o proširenju. I ono što je najvažnija stvar snabdevanje gasom koje je bilo problematično zbog cene gasa zahvaljujući ugovorenom toling poslu to jest poslu dorade odnosno prerade gasa za trećeg partnera, mi smo omogućili Azotari takve inpute u proizvodni proces da Azotarini proizvodi danas mogu da se takmiče na tržišnim cenama. Prema tome nema više subvencija od strane države nema više subvencija od strane Srbijagasa Azotara danas sa postojećim kapacitetima radi pod tržišnim uslovima, rekao je Bajatović.

Na naše pitanje da li bi izbori na proleće mogli da uspore  realizaciju planiranih investicija Bajatović je odgovorio nemojte da se bojite.
- Ukoliko ne budemo strančarili, ukoliko se budemo držali onog programa koji nisam osmislio ja kao kadar neke stranke nego su ga osmislili inženjeri Azotare zajedno sa stručnjacima nekoliko međunarodno priznatih firmi onda neko ne treba da razmišlja šta da radi nego to što je već smislio da sprovede u delo. Ako se budemo odgovorno ponašali i u skladu sa ekonomskim i inženjerskim zahtevima, ne vidim ni jedan razlog da već ove godine ne počnu investicije u Azotari, zaključio je Dušan Bajatović.