Baner

Poskupljenje gasa uticaće na standard građana

Izvor: Radio Pančevo

Najavljeno poskupljenje gasa povisiće nam račune za grejanje i industrijske proizvode i samim tim uticati i na standard građana.

Vlada Srbije prošle nedelje odobrila je ”Srbijagasu” da poveća cenovnike. Ovaj energent domaćinstva će od 1. novembra  plaćati 10 odsto više, dok će računi za privredu biti uvećani za 15 odsto.

Rast cene gasa pogodiće privredu i domaćinstva. Na početku grejne sezone, računi za privredu biće uvećani za 15 odsto dok će domaćinstva gas plaćati 10 odsto više, što će svakako imati negativan efekat na životni standard.

Ekonomisti su izračunali da će ovo poskupljenje direktno podići inflaciju za 0,1 odsto, dok će ukupan efekat iznositi - 0,3 procenta. Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja, smatra da će poskupljenje gasa imati samo kratkoročan efekat na inflaciju.

Ono što je paradoksalno smatra Đogović je da grejanje gasom postaje najskuplje, a trebalo bi da bude jedan od jeftinijih izvora grejanja, dok grejanje strujom postaje nejjeftinije. U razvijenim zemljama grejanje strujom je zanemarljivo malo jer je struja znatno skuplja kaže Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja.

On dodaje da će  Rast cene gasa  moguće uticati  i na poskupljenje nekih industrijskih proizvoda, ali ni to neće bitnije uticati na inflaciju.

Nova, viša cena gasa neće pogoditi samo domaćinstva koja ga koriste. Jer će i mnoge domaće toplane zatražiti poskupljenje  grejanja od lokalnih samouprava. Prema rečima gradskog  većnika za komunalne delatnosti Srđana Josimova i grejanje u Pančevu će najverovatnije poskupeti.

On smatra da je to očekivano i realno   kako se ne bi ponovio scenario od pre dve godine kada je JKP grejanje imalo velike dugove prema Srbijagasu za taj energent.