Baner

Počinje rasprava o decentralizaciji

  Izvor: Radio Pančevo

Skupština Srbije danas raspravlja o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije. Novi zakon o decentralizaciji, pored ostalog, predviđa da opštinama pripada 80 odsto prihoda od poreza na zarade. Gradski većnik za finansije iz Pančeva Zoran Jovanović ocenjuje da ova izmena Zakona nije najbolje rešenje.

On za Radio Pančevo kaže da se samo govori o povećanju novca od poreza na zarade, ali da niko ne govori da će nam tada biti ukinuti transferi, dodajući da je taj predlog potekao iz jedne političke grupacije za predizbornu kampanju.

Ako se ukinu transferi, a od 1. oktobra gradu ostaje 80 odsto poreza na zarade umesto dosadašnjih 40, pančevački budžet bio bi jači za oko 600 miliona dinara. Jovanović kaže da je to dobro za Pančevo, ali da postoje siromašne opštine za koje bi to mogao da znači ekonomski krah, jer pojedine nemaju velike prihode od zarada već samo opastaju na osnovu transfera, koji će biti ukinuti.

Iako svestan da bi konkretno za Pančevo to bilo dobro, Jovanović se, pita, kako će republički budžet da nadomesti manjak novca.

Najglasniji protivnik rasprave o predlogu URS-a bila je Liberalno-demokratska partija. Menadžer LDP-a u Pančevu Predrag Patić ocenjuje da bi takva odluka stvorila veliki deficit u republičkom budžetu.

I ostale opozicione stranke su, kako su izjavili njihovi predstavnici protekle nedelje u parlamentu, protiv koncepta decentralizacije koju predlaže URS.