Baner

Počela da radi poljočuvarska služba

   Izvor: Radio Pančevo

Nakon dvadeset godina, Pančevo i okolna sela, su ponovo dobili Poljočuvarsku službu. Zadatak ove službe jeste zaštita useva od štete I krađe, objekata I opreme na istim, zaštita puteva i kanala za navodnjavanje. Služba sa središtem u Ivanovu zvanično će početi sa radom sredinom aprila.

Služba broji osam članova koji će obilaziti terene a oblasiti su podeljena na južna I severna sela. Tokom meseci kada se ne vrše poljski radovi, timovi će obilaziti teren od 6 do 24 časa a dok će u sezonama raditi neprekidno kao I da će timove činiti po dva čoveka istovremeno u južnom I severnom deli. Kordinator službe na terenu, Nenad Vukašinac, kaže da će Poljočuvarska služba sa radom početi sredinom aprila I da ih u početku očekije upoznavanje sa terenom.

Zadatak službe jeste zaštita useva od nepogoda I štete,zemljišta, obejakata, opreme kao I održavanje poljskih puteva I kanala za navodnjavanje. Međutim, ovoj službi možete se obratiti I ukoliko se desi I kraža roda na usevu. Članica gradskog veća zadužena za razvoj sela I poljoprivredu, Jelenka Novakov, napominje da je ponovnim osnivanjem ove službe poboljšan odnos sa tužilaštvom I policijom, što bi trebalo da rezultuje boljom zaštitom useva od krađa.

Služba će se finansirati od zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi u državnom vlasništvu a nadležni rezultate rada očekuju već tokom ove godine.