Baner

Podnet prekršajni postupak protiv Transnafte

    Izvor: Biznis novine

Državna revizorska institucija je objavila da je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Transnafte iz Pančeva i generalnog direktora tog javnog preduzeća.

Kontrolom finansijskih izveštaja i poslovanja Transnafte u 2009. godini, državni revizori su utvrdili prekšaj Zakona o javnim nabavkama

Transnafta je, kako je navedeno u izveštaju Državne revizorske institucije, u maju 2009. godine ugovorila uklanjanje površinskog sloja zemljišta zagađenog sirovom naftom u selu Glogonj, u vrednosti 45,9 miliona dinara, a prethodno nije sprovela postupak javne nabavke.

 

Državni revizori su utvrdili i da je Transnafta u postupku javne nabavke pregovaračkim postupkom kao najpovoljniju prihvatila ponudu Rudarskog instituta Zemun u vrednosti 13,3 miliona dinara, a koja se podudarala sa konkursnom dokumentacijom. Na taj način je, ukazali su revizori, bila organičena konkurencija među ponuđačima.


DRI je obavila kontrolu poslovanja u 2009. godini još dva javna preduzeća -Skloništa Srbije i Elektromreža Srbije i za utvrđene nepravilnosti podnela prijave protiv tih preduzeća i njihovih čelnih ljudi.


Državni revizori će ove godine kontrolisati poslovanje većeg broja javnih preduzeha među kojima su Jat ervejz, Gradska toplana u Nišu, novosadski Spens, niška Mediana, rudnik uglja Resavica.


Do sada je DRI objavila izveštaje o kontroli republičkog budžeta za 2008. i 2009. godinu. Zbog kršenja zakona u trošenju novca iz budžeta za 2008. godinu ta institucija je podnela 19 prijava, a za 2009. godinu podneto je 12 prijava protiv 14 državnih funkcionera.