Baner

Otpis ekološke takse Petrohemiji

Izvor: Radio Pančevo

Članovi Gradskog veća doneli su početkom ove nedelje odluku da se Petrohemija koja je u procesu restrukturiranja oslobodi plaćanja posebne naknade za zaštitu i unapredjenje životne sredine.

Tim povodom danas su konferenciju za novinare održali pomoćnik gradonačelnice za ekonomski razvoj Filip Mitrović i specijalni savetnik direktora Petrohemije Aleksej Ageev.

Izmenom Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapredjenje životne sredine Petrohemija je oslobođena plaćanja ekološke takse gradu. Petrohemija koja je u restrukturiranju neće plaćati ovu taksu do kraja tog procesa. Pomoćnik gradonačelnice za ekonomski razvoj Filip Mitrović izjavio je da Petrohemija od 2009. ne izmiruje obaveze prema gradu uključujući i plaćanje ove takse, u ukupnom iznosu od preko 500 miliona dinara. Zakon propisuje da Grad ne može da pokrene prinudnu naplatu subjektima koji su u restrukturiranju. Mitrović kaže da će ovom odlukom pomoći fabrici, a njenim izlaskom iz restrukturiranje, Grad će moći da naplati potraživanje dugovanja. Dalje, ulaganje fabrike u modernizaciju doneće i smanjenje zagađenja.

 

"Jedini način je da Petrohemija izađe iz restruktirarnja i teške situacije je da se nastavi sa realizacijom sporazuma s NIS-om. Donošenjem ove odluke nastavljamo da nenaplaćujemo nešto što ni nismo, ali ne nagomilavamo obavezu u bilansima Petrohemije i na naeki način pomažemo da se oslobodi investicioni potencijal tako što u pasivi se nalaze i ova dugovanja do ozlaska iz restrukturiranja"

Dug Petrohemije prema gradu po osnovu ekološke takse iznosi oko milion evra i ova gradska odluka je veliko olakšanje za Petrohemiju izjavio je specijalni savetnik direktora Petrohemije Aleksej Ageev. On kaže da rukovodstvo očekuje da će za dve do tri godine fabrika podići kapacitete.

"Prvi zadatak nam je strateška saradnja s NIS-om i da primarni benzin ide iz NISa u Petrohemiju. Za to nam je potrebna modernizacija i nadamo se da ćemo već ove godine ući u investicioni projekat podizanje kapaciteta polietilena. Zatim sledi finansijsko poboljšanje fabrike. Ovi svi dugovi opterećuju naše poslovanje i zato je dobro konverzija i otpis dugova nastalih u poslednje dve godine restrukturiranja. Na kraju očekujemo da za dve do tri godine Petrohemija uđe u pozirivnu zonu poslovanja" - izjavio je Ageev. 

O ovoj odluci izjasniće se i odbornici Skupštine grada na prvoj narednoj sednici. Ukupno oko 100 obveznika – zagađivača plaća gradu ovu naknadu, a grad novac od ove takse namenski troši, kaže Mitrović.