Baner

Održana prezentacija o zaštiti patentom

Izvor: Radio Pančevo

Zavod za intelektualnu svojinu Republike srbije u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Pančevo, organizovao je prezentaciju o zaštiti patentom. Cilj prezentacije je da predstavi postupak za priznavanje međunarodnog, regionalnog I nacionalnog patenta, od podnošenja prijave do same registracije patenta.

 

Krajem prošle godine Srbija, odnosno zavod za intelektualnu svojinu, pristupio je Evropskoj patentnoj organizaciji I na taj način potvrdio da je naša zemlja postigla veliki napredak u ovoj oblasti, pogotovu po pitanju zakonske regulative., tvrdi patentni ispitivač Zavoda, Nataša Milovanović.

 

 

Da bi ste uspeli sa svojim izumom nije dovoljna činjenica da vaš izum predstavlja nešto novo. Prema rečima Milanovićeve, postoji dosta patenata koji nisu uspeli jer na tržištu ne postoji interesovanje.

Cene taksi za registraciju inovacija u srbiji su niže u odnosu na region ali ukoliko se se ne koriste, patenti jesu skupi. U toku prošle godine podneto je oko 250 zahteva za registraciju što je malo u odnosu na zemlje u okruženju a najčešće su se registrovali patenti iz oblasti telekomunikacija I hemijske industrije koje su I u najvećem povoju.