Baner

Odlaganje kredita mač sa dve oštrice

  Izvor: Radio Pančevo

Ekonomski stručnjaci ocenjuju da će samo malom broju građana vredeti mera Vlade Srbije kojom će biti omogućen grejs period do 24 meseca za otplatu kredita.

“Mač sa dve oštrice?”, upitali su novinari guvernera Narodne banke Dejana Šoškića nakon što je Vlada usvojila mere koje će građanima omogućiti da otplaćuju uzete kredite sa grejs periodom do 24 meseca. Odgovor je bio da svakako u ovakvim situacijama treba biti obazriv.

Isto smo pitali i ekonomske stručnjake. Saradnjik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić objašnjava za Radio Pančevo da je to samo jedna u nizu ad-hoc odluka za prevazilaženje krize.

Oko 451.000 kredita građana ispunjava uslove da budu reprogramirani u okviru mera koje je usvojila Vlada.

Merama će biti obuhvaćeni svi dugoročni krediti sa rokom dospeća dužim od godinu dana, ali ne i subvencionisani gotovinski i potrošački krediti, kredite koji su već reprogramirani i oni koji već imaju ugovoren grejs period, rekao je premijer Mirko Cvetković.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić je u razgovoru sa nama rekao da veliki broj garađana nije vodio računa o zaduživanju i da može doći do valutnih promena, zbog čega sada treba biti oprezan.

Predlogom mera biće obuhvaćeni korisnici kredita kod kojih je platežna sposobnost privremeno umanjena pod uticajem objektivnih okolnosti, kao i oni koji kasne u otplati do 180 dana.

U ovaj program moći će da uđu građani čiji su krediti odobreni pre 31. decembra 2010.  Na građanima je da sami procene šta im je činiti. U svakom slučaju budite oprezni.