Baner
Baner

Od danas novo postrojenje u Rafineriji nafte

   Izvor: RTV

U Rafineriji nafte u Pančevu danas će biti pušteno u rad postrojenje za regeneraciju istrošene sumporne kiseline (SARU), najavila je Naftna industrija Srbije (NIS).

NIS je izgradnjom postrojenja SARU u Rafineriji nafte Pančevo realizovao jedan od svojih najznačajnijih projekata, koji predstavlja sastavni deo modernizacije pančevačke rafinerije, tačnije deo je novog kompleksa za hidrokreking (MHC/DHT).

U modernizaciju Rafinerije u Pančevu biće uloženo oko 548 miliona evra, od čega će 396 miliona biti izdvojeno za izgradnju kompleksa hidrokrekinga, a ostatak sume od 151 miliona evra u projekte od ekološkog značaja - izgradnju postrojenja za dobijanje vodonika u Rafineriji u Pančevu, kao i modernizaciju i izgradnju objekata industrijske infrastrukture.

Postrojenje MHC/DHT omogućiće da NIS u Pančevu proizvodi derivate evro 5 standarda, kao i povećanje dubine i obima rafinerijske prerade nafte, na 4,8 miliona tona godišnje.

Izgradnja postrojenja počela je u junu 2010. godine, a završetak kompleksa planiran je za treći kvartal 2012.

Modernizacija pančevačke rafinerije deo je međudržavnog ugovora o strateškoj saradnji između Srbije i Ruske Federacije u naftno-gasnom sektoru.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić prisustvovaće  otvaranju postrojenja za regeneraciju istrošene sumporne kiseline (SARU) u Rafineriji nafte Pančevo u sredu, 25. aprila 2012. godine u 11 časova (NIS, Spoljnostarčevačka 199, Pančevo).

 

Postrojenje potpuno prerađuje istrošenu sumpornu kiselinu, koja se kao koncentrovana kiselina ponovo koristi u proizvodnji. Na taj način rešava se problem koji je do sada postojao, a to je skladištenje i transport otpada u vidu istrošene kiseline, koji je trebalo bezbedno odložiti i koji se uz velike troškove izvozio. Izgradnjom postrojenja SARU, istrošena sumporna kiselina se prerađuje i ponovo koristi u proizvodnji.