Baner

Od 1. oktobra hleb ‘sava’ jeftiniji za dva dinara

  Izvor: Tanjug

Vlada Srbije donela je na današnjoj telefonskoj sednici odluku o pojeftinjenju hleba "sava" za dva dinara, tako da nova maksimalna maloprodajna cena vekne od pola kilograma od 1. oktobra ne može da bude viša od 44 dinara, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede i trgovine usvojila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500" u cilju praćenja stanja na tržišu brašna i hleba odnosno očuvanja standarda nižih socijalnih kategorija građana i ravnomernog snabdevanje stanovništva osnovnim vrstama hleba, istakli su u ministarstvu.

Uredba stupa na snagu od 1. oktobra i primenjivaće se šest meseci, do 31. marta 2012. godine.

Kako su objasnili u ministarstvu, odlukom koju je usvojila Vlada Srbije određuje se da najviša obračunata marža koja je deo veleprodajne cene hleba vekne težine 500 grama ne može biti veća od dva odsto, a najviše obračunata marža koja je deo maloprodajne cene ne može biti veća od sedam odsto, odnosno da najviša ukupna stopa marže ne može biti veća od 9,14 odsto.

Na osnovu propisanih elemenata uredbe koja obuhvata proizvođačku cenu, maloprodajnu i veleprodajnu maržu i PDV, vekna hleba „sava“ ne može biti skuplja od 44 dinara.

Uredbom je takođe regulisano da trgovci koji prodaju hleb na malo, mogu dnevno da vrate proizvođaču hleba do pet odsto (remitenda) od nabavljene količine, dok rok plaćanja proizvođaču hleba ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporuku.

Proizvođači "save" obavezni su da njegova proizvodnja i isporuka čine najmanje 40 odsto od dnevne proizvodnje svih vrsta hleba.

Uredba takođe predviđa novčanu kaznu od 100.000 do 2.000.000 dinara kojom će se kazniti za prekršaj pravno lice ako se ne pridržava uredbe, a može se izreći i zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti od šest meseci do jedne godine, kazali su u ministarstvu.

Vlada Srbije je prethodno 21. jula usvojila izmenu Uredbe o proizvodnji hleba od brašna T-500, kada je propisana sadašnja maksimalna maloprodajna cena hleba "sava" od 45,97 dinara po vekni umesto dotadašnjih 54,22 dinara po vekni, što je bilo pojeftinjenje od 15 procenata.

Od tada se u Srbiji hleb "sava" prodavao od 33 do 45,97 dinara po vekni.