Baner

NIS će za godinu i po dana završiti rekonstrukciju pristaništa na Dunavu u Pančevu

     Izvor: 24 sata

Za godinu i po dana Naftna industrija Srbije će završiti rekonstrukciju dunavskog pristaništa u Pančevu pa će kompletna otprema derivata iz Rafinerije biti organizovana po najmodernijim ekološkim i tehničkim standardima.

Investicije u ovu rekonstrukciju vredne su preko 32 miliona evra.

Modernizacija Rafinerije nafte Pančevo je započeta kako bi se unapredila bezbednost rada i bolje zaštitila životna sredina. Rok za završetak svih poslova na modernizaciji rafinerijskog pristaništa je oktobar 2012. godine. U Rafineriji nafte Pančevo otvoreno je još jedno veliko gradilište.

Pored izgradnje kompleksa za laki hidrokreking i hid obradu koji će, kada se završi krajem 2012, omogućiti NIS-u da u potpunosti pređe na proizvodnju ekološki čistog goriva, ovoga puta reč je rekonstrukciji i modernizaciji rafinerijskog pristaništa na Dunavu, pišu 24 sata.

Početkom marta Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i građevinu izdao je građevinsku dozvolu za otpočinjanje radova na terenu, tako da sada nema nikakvih prepreka za početak realizacije ove velike i značajne investicije. I ova investicija kao i sve dosadašnje - rekonstrukcija i modernizacija železničkog punilišta i prva faza modernizacije auto-punilišta, najavljeni radovi na dunavskom pristaništu imaju veliki ekološki značaj.

U NIS-u kažu da je osnovna karakteristika ovog ulaganja čija ukupna vrednost iznosi preko 32 miliona evra, utovar i istovar derivata na pristaništu po najstrožim ekološkim standardima.

- Sa novim utovarnim rukama i uređajima za povraćaj gasova, praktično će se u potpunosti eliminisati emisije štetnih materija u atmosferu. Sa ekološkog aspekta ovo je ključni deo investicije, međutim modernizacijom pristaništa na Dunavu obezbediće se precizno i centralizovano upravljanje i kontrola utovara i istovara na pristaništu, pouzdan i bezbedan rad za zaposlene, kao i zadovoljenje strogih normi sigurnosne i protivpožarne zaštite.

Osim potpuno zatvorenog sistema utovara i istovara derivata, što će biti najveći doprinos očuvanju zdrave životne sredine, na pristaništu će biti izgrađeno pet najmodernijih rezervoara sa duplim plaštom, fiksnim krovom i sistemom koji onemogućava isparenje u atmosferu. U planu je i gradnja potpuno novog cevovoda i zatvorenog drenažnog sistema, a biće zamenjen i dotrajali protivpožarni sistem.

Na ovaj način, izgradnjom modernog pristaništa za utovar i istovar naftnih derivata, osim rešavanja ekoloških problema vezanih za zaštitu vazduha, otklanjaju se i svi problemi u vezi sa zagađenjem okolnog zemljišta i vode - ističu u NIS-u.

Ova investicija će doneti i ekonomsku korist jer će se posle modernizacije plovni objekti utovarati i istovarati za duplo kraće vreme od dosadašnjeg.

 - Kako je bazni projekat za modernizaciju dunavskog pristaništa sačinjen pre četiri godine, deo poslova u okviru ove velike investicije već je obavljen. Ovde svakako treba izdvojiti prioritetnu ugradnju devet mernih sistema na tri postojeća rafinerijska pristaništa, preko kojih se precizno prati isporuka naftnih derivata.

S obzirom na to da je projekat za ovu investiciju sačinjen ranije, na dunavskom pristaništu već je obavljen deo pripremnih radova i nabavljena je specifična oprema. Ukupna vrednost do sada obavljenih radova i nabavljene opreme iznosi 14 miliona evra. Jasno je da modernizacija rafinerijske prerade NIS-a podrazumeva čitav splet investicija - od same rafinerijske proizvodnje do otpreme derivata na tržištu - objašnjavaju u NIS-u.

Za godinu i po dana, kada budu završeni radovi na dunavskom pristaništu, NIS će imati moderno pristanište, gde će manipulacija derivatima biti organizovana po najstrožim ekološkim i tehničkim standardima, navodi se u tekstu koji je objavio list 24 sata.