Baner

Nedelja štednje počinje 31. oktobra

  Izvor: Radio Pančevo

Nedelja štednje, koja počinje 31. oktobra i traje u prvoj nedelji novembra po pravilu budi veliko interesovanje štediša, pa se pretvori i u ceo mesec štednje. Međutim ove godine većina banaka prihvatiće savet guvernera Dejana Šoškića i neće dizati kamate na položene depozite tokom nedelje štednje.Guverner upozorava da banke ne bi trebalo da daju previsoke kamate, jer je to jedan od uzroka visokih kamata na kredite.

Nedelja štednje još nije zvanično započela, a banke već primamljivim reklamama bude interesovanje štediša, pa se predpostavlja da će se zbog konkurentske borbe i ove godine nedelja štednje pretvori u mesec štednje. Promovisaće se uglavnom, dinarska štednja, štednja unapred, rentna i stepenasta štednja, ali tokom ovogodišnje nedelje štednje, neće biti uobičajenog novembarskog nadmetanja kamatama, pošto je većina banka odlučila da posluša savet guvernera Šoškića.

On je nedavno pozvao banke da postignu džentlmentski dogovor o visini kamatnih stopa za predstojeću nedelju štednje. Kako je objasnio, banke koje su prošle godine davale visoke kamatne stope za štednju, ove godine da bi zadržale štediše morale bi da ponude još veće kamate, a to bi kasnije dovelo i do visokih kamata na kredite.

Agrobanka kao i većina banaka, zbog ove guvernerove preporuke još nije odlučila koliko će i da li će uopšte povisiti kamatu u nedelji štednje, a kako nam je rekao Dragoljub Krstić, direktor pančevačke filijale, ova banka već daje pristojne kamate.

Bankari još pripremaju svoje ponude za štediše i većina ne želi da otkrije koliko će iznositi stimulativne kamatne stope u Nedelji štednje. Da bi banke ispoštovale stav NBS, ujedno i želje klijenata, a i same imale računicu, tokom ovogodišnje nedelje štednje doći će samo do blaže korekcije kamatne stope, ocenjuju direktori banaka, a više detalja o kamatnoj politici, znaće se za koji dan nakon sastanka bankara s guvernerom Dejanom Šoskićem.