Baner

Minimalna zarada od juna 102 dinara po radnom satu

  Izvor: Politika

Članovi Socijalno ekonomskog saveta danas su postigli saglasnost da minimalna cena rada od juna bude 102 dinara za radni sati i najavili da će naredne nedelje potpisati socijalni sprorazum, koji predviđa da se iz budžeta za oporavak privrede i zapošljavanje izdvoji oko 500 miliona evra.

Na osnovu dogovora članova saveta - Vlade, Unije poslodavaca, samostalnog sindikata i sindikata "Nezavisnost" minimalna zarada od juna do decembra će biti 17.748 dinara.

Predsednik Unije poslovadaca Srbije Nebojša Atanacković je kazao na konferenciji za novinare da su od vlade dobili obećanje da će do kraja juna biti povećan neoporezivi deo zarade, što je bio uslov poslodavaca da prihvate povećanje minimalne cene rada sa 95 na 102 dinara po radnom satu.

On je kazao da će Ministarstvo finansija napraviti proračun na koliko bi taj deo mogao biti povećan. Unija je ranije tražila da se poveća sa oko 7.500 dinara, koliko sada iznosi, na 16.000 dinara.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da je sporazumom predviđeno da za privredni oporavak i povećanje zaposlenosti do kraja godine kroz razne projekte bude izdvojeno oko 500 miliona evra iz bužeta.

On je rekao da će Vlada Srbije danas usvojiti uredbu na osnovu koje će biti povezan staž svima koji su zaposleni u preduzećima i organizacijama u kojima je država većinski vlasnik, navodeći da je to je jedna od mera iz sporazuma.

Sporazumom je predviđeno ulaganje u prioritetne oblasti u visini od 35,4 milijarde dinara i odobravanje više od 17,7 milijardi dinara kredita iz Fonda za razvoj, kao i 4,6 milijardi dinara subvencija za otvaranje novih radnih mesta domaćim i stranim poslodavcima.

Sporazumom je predviđeno i snadbevanje tržišta po stabilnim cenama najznačajnijim životnim namirnicama i energentima, s tim da će vlada intervenisati u slučaju narušavanja odnosa između tržišnih cena tih proizvoda i zarada zaposlenih.

Predviđeno je i donošenje celovitog agrarnog plana, koji uključuje subvencije, davanje prednosi domaćim preduzećima prilikom javnih nabavki, overu zdravstvenih knjižica svim licima koja su u radnom odnosu, usvajanje novog Opšteg kolektivnog ugovora kao i dodatnu socijalnu zaštitu teško zapošljivih i ranjivih grupa stanovništva.

Sporazum predviđa i da sprovođenjem reforme propisa budu izmenjeni pojedini zakoni kako bi se omogućilo lakše poslovanje.

Predsednici Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović i Sindikata "Nezavisnost" Branislava Čanak izjavili su da je jako dobro što je postignut dogovor i ocenili da će se tek nakon dva, tri meseca znati kakvi su efekti sporazuma na siromašne građane Srbije.