Baner

Kako dočekati novi talas krize u Srbiji?

  Izvor: Tanjug

Premijer Srbije Mirko Cvetković održaće danas sastanak povodom aktuelnih poremećaja na svetskom tržištu koji bi mogli da izazovu novi talas krize u Evropi i Srbiji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Tema sastanka, na kojem će učestvovati guverner i predstavnici Narodne banke Srbije, resorni ministri, kao i predsednik i članovi Fiskalnog saveta, biće kako da Srbija spremno dočeka dolazak krize.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je juče u Novom Sadu da aktuelna finansijska kriza u SAD neće posebno pogoditi Srbiju, koliko države koje u spoljnoj trgovini više koriste dolar.

"Svetska ekonomska kriza, međutim, još nije prošla i biće potrebno još godinu-dve da se ona prevaziđe", rekao je Krkobabić.

"Sa ukupnom razmenom od 100 miliona dolara u oba smera, Srbija neće mnogo osetiti previranja u SAD, ali zato će teške posledice snositi Kina, južnoameričke i još neke države koje više koriste dolar kao platežno sredstvo u spoljnoj trgovini", dodao je Krkobabić na sednici Gradskog odbora PUPS-a Novog Sada.

"Kao članica EU, lakše bismo rešavali otvorena politička i ekonomska pitanja, protok robe i kapitala bi bio olakšan, a investicije iz inostranstva znatno veće", istakao je Krkobabić.