Baner

Elektronski računi važe kao i papirni

  Izvor: Blic

Za prodatu robu ili uslugu i u Srbiji se mogu izdati elektronski računi i oni su validni kao i paprini. Prema mišljenju Ministarstva finansija koje je objavljeno na sajtu Uprave za digitalnu agendu računom izdatim za promet dobara i usluga “smatra se i dokument koji je poslat elektronskim putem (elektronski dokument) u skladu sa propisima kojima se uređuje elektronski dokument, a koji sadrži sve podatke propisane Zakonom i Pravilnikom.”

Prema mišljenju Ministastva i elektronski računi moraju da sadrže podatke kao i papirnati: naziv, adresu i PIB obveznika - izdavaoca računa; mesto i datum izdavanja i redni broj računa; naziv, adresu i PIB obveznika - primaoca računa; vrstu i količinu isporučenih dobara ili vrstu i obim usluga; datum prometa dobara i usluga i visinu avansnih plaćanja; iznos osnovice; poresku stopu koja se primenjuje; iznos PDV koji je obračunat na osnovicu; napomenu o poreskom oslobođenju.

Zoran Torbica, iz Centra za razvoj interneta, kaže da je ovo veoma važno jer na ovaj način privreda može da ostvari ogromne uštede.

- Ekonomska računica je ogromna. Kako mala tako i velika preduzeća mogu da uštede novac jer ga više neće morati trošiti na papirne račune. Takođe, ovo daleko olakšava i prodaju preko interneta jer mnogi servisi automatski šalju račune u PDF-u kad naručite neku robu - objašnjava Torbica.