Baner

Šećer ove sedmice pojeftinjuje - Pančevcima sadašnja cena visoka

  Izvor: Radio Pančevo, Tanjug

Maloprodajna cena šećera u trgovinama u Srbiji ne bi trebalo da bude veća od 95 dinara po kilogramu, a postoji mogućnost da pojeftini ulje za desetak procenata, ocenjuju analitičari. Ekonomisti smatraju da to što za neki dinar pojeftini hleb ili neka druga životna namirnica ne poboljšava znatno životni standard. Pančevci kažu da su im sadašnje cene šećera i ulja udar na kućni budžet, jer su cene za kilogram ili litar ovih potrepština veće od 100 dinara.

Maloprodajna cena šećera u trgovinama u Srbiji kreće se od 107 do 120 dinara po kilogramu dok za litar ulja treba platiti od 140 do 170 dinara. Analitičar iz Privredne komore Srbije Vojislav Stanković u izjavi za Tanjug istakao da cena te namirnice na svetskim berzama pada. Kompanija "Sunoko", najveći proizvođač šećera u Srbiji, najavila je da bi  tokom sedmice šećer trebalo da pojeftini.

Do nove žetve uljarica, suncokreta i soje, na jesen, stećiće se uslovi i za pojeftinjenje ulja od deset procenata, kazao je Stanković i dodao da su sve poljoprivredne kulture u Srbiji imale natprosečan rod tako da treba očekivati i niže proizvođačke ali i maloprodajne cene.

Analitičar iz PKS smatra da će pojeftinjenje hleba i najavljeno pojeftinjenje šećera relaksirati porodični budžet prosečnog domaćinstva u Srbiji koje za troškove hrane izdvaja 42 odsto primanja, što je mnogo više od evropskog proseka. Međutim, Pančevcima su sadašnje cene šećera i ulja visoke, pa im na mesečnom nivou predstavljaju udar na kućni budžet, rekli su u našoj anketi.

Vlada Srbije je prošle sedmice usvojila uredbu po kojoj je maksimalna maloprodajna cena vekne od pola kilograma osnovne vrste hleba, poznatijeg kao "sava" iznosi 45,97 umesto 54,22 dinara, što je pojeftinjenje od 15 odsto. Stanković je, kako Tanjug prenosi, mišljena da će cene mleka i mlečnih proizvoda u narednim mesecima ostati nepromenjene.

Ekonomski analitičar Saša Djogović kaže za Radio Pančevo da pojeftinjenje hleba ne osnažuje znatno kućni budžet, već da je to samo simbolika. On je mišljenja da bi pomak bile jedino nove investicije koje bi suštinski promenile životni standard građana i kupovnu moć.