Baner

Država nam "ukrade" pola rezervoara

  Izvor: Press

Akcize na gorivo u Srbiji su među najvećim u Evropi, a poslanici danas u Skupštini razmatraju njihovo dalje povećanje.

Stručnjaci, međutim, procenjuju da bi država komotno mogla i da smanji akcize jer bi se tako povećala potrošnja goriva i u državnoj kasi bi se našlo isto novca.

 

Istraživanje pokazuje da Srbija ima najveće akcize i poreze na gorivo na Balkanu. Zahvatanja su veća nego u Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, pa i Španiji, Austriji...

Ipak, Skupština Srbije počeće danas raspravu o Predlogu izmena Zakona o akcizama na naftne derivate, a po njegovom usvajanju očekuje se da benzin u Srbiji poskupi za 4,5 dinara, a dizel za dva dinara po litru.

Prethodno je 19. maja vlada usvojila predlog izmena zakona kojim se ukidaju različite akcize na različite vrste goriva koje su uvedene od početka ove godine i uvode jedinstvene akcize za benzin i dizel goriva. Prema predlogu, za sve vrste motornih benzina ubuduće će važiti jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

Poznavaoci tržišta, međutim, tvrde da bi država trebalo da smanji akcize na gorivo i izjednači ih sa onima u regionu. To bi, smatraju, dovelo do veće potrošnje goriva u Srbiji, pa bi se i državna kasa punila isto kao do sada, ali bi vozači kupovali jeftinije gorivo.