Baner
Baner

Bajatović: u Azotari je bilo i pranja novca

   Izvor: Radio Pančevo

U Azotari je juče otvoren novi pogon za pakovanje đubriva, kojem je prisustvovao i Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa. Pre toga održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljeno poslovanje ove fabrike poslednjih godina, otkako je nakon raskida privatizacije upravljanje Azotarom preuzela Kompanija Srbijagas.

Nakon hapšenja više lica zbog privatizacije Azotare i posle ulaska UBPOK-a u tu fabriku, pojavili su se i neki papiri i ugovori koji do sada nisu postojali u fabrici, tvrdi Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.

On kaže da je ta fabrika poslovala transparentno i javno nakon privatizacije i da neće dozvoliti da se "stave u isti koš" oni koji su upropastili fabriku i oni koji su doveli do toga da ona ima budućnost. Postoji sumnja da su mnoga potraživanja prema Azotari fiktivna, a Bajatović očekuje da će se to i dokazati na sudu.

 

- Da li će u istrazi još nešto iskrsnuti, to ja ne znam. Ali uskoro bi trebalo i Poreska policija da počne svoju istragu, jer je bilo pranja novca i očekujemo da će inspektori Poreske policije to i potvrditi, kaže Bajatović.
Iako je u javnosti bilo priče da je Dušan Bajatović podneo krivične prijave zbog loše privatizacije kako ne bi sam bio uhapšen, on je na konferenciji za novinare još jednom izjavio da prijave jeste on podneo, ali da su iste takve prijave ranije podneli i sindikati Azotare.
- Nisam ni kadija, ni sudija, ni dželat. Ovde je mesecima trajala istraga, a zašto je do hapšenja došlo sada u osvit izbornog dana nemojte da pitate mene. Nisam vodio nikakvu političku igru, niti želim da je vodim, kaže Bajatović.
On je izjavio da se ne čudi što je tek sad došlo do hapšenja, iako je prijava odavno podneta, ali se čudi da su državni organi mnogo duže istraživali poslovanje Azotare, nego Dušana Stupara. Iako nije želeo da komentariše hapšenja i istragu koja se vodi, Bajatović kaže da ipak ima saznanja u nekim internim krugovima da se istraga ne odnosi samo na prijave koje je on podneo, već da je ona mnogo šira. Zbog Azotare vodi se i arbitraža u Vašingtonu, ali je ne vodi Srbijagas nego Agencija za privatizaciju, pa Bajatović nije želeo da njen tok komentariše.
Ipak je kazao da rezultati istrage i nekih postupaka koji mogu biti pokrenuti na osnovu nje, ne mogu imati uticaja na ishod arbitraže, jer su je Litvanci podneli po osnovu zaštite investicija, a ne u vezi ovih istraga. Rezultati arbitraže ne mogu uticati na dalju sudbinu Azotare, ali bi država eventualno mogla da plati neku štetu.
- Mi nismo raskinuli privatizaciju, ali smo odabrali da pokrenemo proizvodnju i preuzeli odgovornost za njeno upravljanje. Zato stojimo iza podataka do kojih smo došli u ove dve godine i interesuje nas da Azotara postane regionalni igrač. Svaki dan dolaze neki državni organi, pa se pitam kada ćemo početi da radimo nešto ozbiljno, kaže Bajatović.

 

 

U planu reorganizacije postoje neka potraživanja koja Srbijagas osporava, a koja nisu mala.
- Ipak smo dozvolili da sud sva potraživanja izglasa, kako bismo što pre mogli da te dugove Azotare konvertujemo u vlasništvo Srbijagasa. Tvrdimo da su neki ugovori fiktivni i da je reč o lažnim potraživanjima. To ćemo rešiti na sudu, jer neću da budemo u istom košu kao i oni koji su pokrali Azotaru, kaže Bajatović.

On je rekao da od momenta preuzimanja fabrike, od strane "Srbijagasa" "Azotara" posluje transparentno i javno, a da je zahvaljujući poslovnim aranžmanima koje je imala, stvorila situaciju da danas posluje sa profitom. On kaže da je "Azotara" od početka ove godine zabeležila pozitivan rezultat od oko 80 miliona dinara i da je već sada sposobna da uđe u tržišnu utakmicu.

Bajatović je najavio da će "Srbijagas", čim se formira nova vlada, istupiti sa zahtevom da se odobri pregovarački postupak, sa potencijalnim strateškim investitorom, koji mora da bude iz iste branše, kao "Azotara". On je rekao da je osnovni cilj da se proširi proizvodnja mineralnih đubriva i da Azotara postane regionalni lider.
Kako je rekao, sa sadašnjih milion i dve stotine tona proizvodnje dovoljno je đubriva za snabdevanje domaćeg tržišta, ali da je težnja da se dostigne 2 miliona tona kako bi Azotara postala regionalni igrač.
Unapred pripremljeni plan reorganizacije Azotare, usvojen pre mesec dana, predviđa završetak procesa restrukturiranja tako što se vrši konverzija najvećeg dela potraživanja poverilaca Azotare prema Srbijagasu. Na taj način Srbijagas postaje većinski vlasnik sa 85% udela u kapitalu Azotare, a Azotara ostaje sa čistim bilansima i stvaraju se uslovi da ona može samostalno da radi i ostvaruje dobit.
Fabrika je u prethodnom periodu došla do sredstava, neophodnih za poslovanje, kroz robni zajam pšenice radi obezbeđenja obrtnih sredstava. Bajatović kaže da se ta pšenica razmenjivala, kako bi se obezbedio novac za poslovanje fabrike, a da se finansijski efekat ovog aranžmana bio daleko povoljniji, nego da je "Azotara" kreditirala svoje poslovanje uzimanjem bankarskog kredita.
Kako kaže pozajmljena pšenica je vraćena sa 8,5 odsto većim količinama đubriva.
- To znači da je "Azotara" Pančevo na ovaj način, plaćala mesečno kamatu od 0,4 odsto, što je mnogo povoljnije od bilo koje kamate. Da je "Srbijagas" uzeo kredit od banke plaćao bi kamatu koja ne bi bila manja od dva odsto, kaže Bajatović.

"Srbijagas" je preuzeo "Azotaru" 2009. godine, zbog neplaćenih dugovanja za gas. Tada su ukupno zatečene obaveze bile 164 miliona evra, a radnicima plate nisu isplaćivane više od godinu dana što je podrazumevalo oko 800 miliona dinara.

Zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili pančevačku "Azotaru" za gotovo milijardu dinara 23. aprila je uhapšeno sedam osumnjičenih, od kojih je za troje određen pritvor, a četiri su puštena da se brane sa slobode. Pritvor je određen bivšem generalnom direktoru "Azotare Pančevo" Vujadinu Jankoviću, članu vlasničkog konzorcijuma Dušanu Stuparu, koji je krajem osamdesetih bio načelnik Resora državne bezbednosti i Čedomiru Ivkoviću iz "Servo Mihalj inženjeringa".