Vučić: Srbija ostaje vojno neutralna, ali će sarađivati sa NATO-om

PANČEVO, 8. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Srbija je vojno neutralna zemlja i čuvaće svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO-om, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju Međunarodne terenske vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2018“, koja je počela u Mladenovcu.

Vučić se zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.

„Želim da se zahvalim generalnom sekretarau NATO zbog podrške u organizovanju ove vežbe i na činjenici da ni jednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti“, rekao je predsednik.

On je dodao da Srbija dobro sarađuje i sarađivaće sa NATO, kao što ima dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.

„Srbija se nalazi u poslednjoj fazi stvaranja i prihvatanja IPAP 2018/20 i to je nešto na čemu će Srbija da radi. Hoćemo, želimo i moramo, bez obzira na bolnu te tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose“, zaključio je on.

Vučić: Važno da možemo jedni drugima da pomognemo

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2018“ počela je danas u Mladenovcu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je u vanrednim situacijama najvažnija brza rekacija i da možemo jedni drugima da pomognemo.

Vučić je poželeo dobru vežbu i njenu uspešnu realizaciju i zahvalio generalnom skretaru NATO Jensu Stoltenbergu na prisustvu i podršci u organizovanju vežbe.

„Stoltenberg je uvek drag i dobrodošao gost Republike Srbije. Čast mi je da otvorim 18. vežbu Evroatlantskog koordinacionog centra za odgovor u slučaju katastrofa, koji se organizuje u saradnji sa MUP-om Srbije“, naveo je Vučić.

Istakao je da je ponosan što se takva vežba prvi put održava u Srbiji i sto će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno, zbližiti se i omogućiti u narednom periodu međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

„Ovo je jedna od najvećih ovakvih vežbi koje su održane. Ovde je reč o spasavanju života običnih ljudi i međusobnoj pomoć. Kao što je humanista Albert Švajcer govorio – svrha ljudskog života je da služi i da pokazuje saosećanje i volju da pomogne drugima“, istakao je.

Predsednik Vučić je naglasio da se Srbja osvedočila u značaj međusobne pomoći tokom poplava 2014. godine i kada je su u pomoć iz inostranstva došla 22 tima iz 14 zemalja sa više od 600 spasilaca i zahvalio na pomoći.

„Naša dužnost je da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje“, poručio je Vučić.

Naglasio je da su čast, saosećanje i solidarnost osobine svojstvene narodu Srbije.

Kako je rekao, prirodne katastrofe su danas su veoma složeno pitanje zbog njihove velike nepredvidivosti i zato je odgovor na njih veoma kompleksan zadatak koji od nas traži koordinaciju, saradnju i spremnost.

„Ovde smo danas da bismo pokazli koliko smo uspešni u koordinaciji, saradnji i spremnosti da delimo odgovornost i jedni drugim da pomognemo, kako u otklanjanju posledica tako i u njihovom predupređivanju. Isto tako iskustvo drugih zemalja je od izuzetnog značaja i dobro će doći institucijama Srbje u vanrednim situacijama koje čine sistem zaštite i spasavanja“.

Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije, i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a (NATO EADRČ).

Vežba će trajati od 8. do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na skupu „Liderstvo za bezbednost regiona“, na kome će sa generalnim sekretarom NATO-a Jens Stoltenbergom razgovarati o tome kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO-a, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su prakticne koristi za građane Srbije i regiona.