VUČIĆ SA BRNABIĆ i ministrima: Do 2020. više od 5.000 stanova za bezbednjake

PANČEVO, 15. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, sa kojim će razgovarati o razvoju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, sa kojim će razgovarati o razvoju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Predsednik je na početku obraćanja rekao da su na sastanku definisana sva ključna pitanja za gradnju stanova za pripadnike službe bezbednosti.

- Mi smo danas definisali sva ključna pitanja o stanovima za pripadnike službi bezbednosti - za vojsku, policiju, BIA i zaposlene u Ministarstvu pravde - napomenuo je predsendik Vučić posle sastanka.

- Najkasnije ćemo do prvog maja, a već ćemo u sledećih mesec dana krenuti u gradnju stanova. U Vranju biće građeno 486 stanova, u Nišu je najveći broj stanova 2400, ne računajući Beograd. U prvoj fazi u Beogradu gradiće se 1000 stanova na izuzetnoj lokaciji u Zemunu kod lakat krivine - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će radovi biti gotovi do 2020. godine.

- Da bismo podstakli ljude da ostanu na svojim ognjištima, davaćemo posebne subcencije za ljude koji kupuju stanove van Beograda. U svim tim mestima ljudi će moći za 300, 350 evra da kupuju kvadrat - istakao je predsednik.

Sastanku, pored predsednika i premijerke, prisustvuju ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar finansija Siniša Mali, ministarka pravde Nela Kuburović, direktor BIA Bratislav Gašić, kao i gradonačelnici Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Predsednik je pozvao mlade ljude da se prijavljuju u Vojsku Srbije i u Policiju.

- Imaćete bolju budućnost, ali prvenstveno želim da vam razlog bude rodoljublje i pomoć svojoj zemlji - istakao je Vučić.

- Ovo će značajno uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda. Očekujemo rast preko 4 odsto. U svim ovim naseljima, u onima u kojima to nema, biće izgrađena kompletna infrastruktura - rekao je Vučić.

Kako kaže, zgrade će biti četvorospratnice, a u Beogradu i Novom Sadu, kako kaže, ići će se na petospratnice.

- Moj je posao da upozorim da ćemo da ostanemo bez dece i bez sopstvene nacije, ukoliko to ne budemo promenili - rekao je Vučić.

Predsednik ističe da je važan projekat i jedna milijarda ulaganja u zdravstveni sistem.

- 2019, 2020, i 2021. godine uložićemo milijardu u sve važne zdravstvene objekte. Biće još oko 200 miliona evra za domove zdravlja. Poslednji treba da bude završen KC Kragujevac 2024. godine - rekao je Vučić.

Ističe da su sve ovo dobre vesti za građane, te da su sada došli na red pripadnici Ministarstva odbrane, policije, BIA i ostali.

- Danas sam predložio premijerki Brnabić i ministrima da razmisle šta da uradimo oko zdravstvo, a ja ću se lično zalagati za medicinske sestre. Hoću da vidim i kako da dodamo još kategorija u rešavanje stambenog problema u budućnosti. Ovo će izgledati odlično i nadam se da će se javiti više stranih kompanija, iako im margina zarade nije velika - rekao je predsednik novinarima.

- U zdravstvu će biti brojne reforme, tu trošimo najviše novca. Dvadest odsto novca ide u zdravstvo. neverovatno je koliku sumu novca trošimo, moraće da se urade velike reforme. Videćemo kako ćemo da napravimo taj sistem. Moramo da rešimo liste čekanja. To će nam se onda vratiti, pre svega poštovanjem naših građana. Videće da je neko uložio u to i znaće da čuvaju - rekao je Vučić.

Ministarka Zorana Mihajlović je krajem septembra rekla da će izgradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti početi za oko mesec dana, odnosno krajem oktobra, prvo u Vranju i Nišu, te da je ministarstvo građevinarstva izdalo dve građevinske dozvole za izgradnju - u Vranju 186 jeftinih stanova u četiri zgrade i 190 stanova u Nišu u dve zgrade.

Istakla je da su gradovi Vranje i Niš prvi pripremili lokacije za početak gradnje i da je u toku raspisivanje tendera za izvođače radove, koji će biti biti izabrani u narednih mesec dana.

Skupština Srbije usvojila je 25. maja leks specijalis koji omogućava izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru.

Do 2020. godine biće izgrađena 5.203 stana

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova.

Predsednik Srbije je krajem prošle godine najavio projekat državne stanogradnje, gde bi kvadrat trebalo da košta oko 550 evra u Beogradu i od 450 do 470 evra u drugim mestima, a stanovi bi prvenstveno bili namenjeni pripadnicima vojske, policije, mladim naučnicima...

Vučić je izneo računicu po kojoj bi, uz pomoć države i lokalne samouprave, kvadrati stana mogli da imaju tu cenu i dodao da je za realizaciju potrebno desetak godina, ali da bi prvi rezultati mogli da se vide za oko tri godine.

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.

Izgradnja tih stanova omogućiće da se reši najveći broj nerešenih stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti koji decenijama nisu uspeli da reše svoje stambeno pitanje i predstavlea javni interes Srbije.

Realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova trebalo bi pozitivno da će utiče i na rast bruto domaćeg proizvoda u oblasti građevinarstva, na upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i na povećanje zaposlenosti, s obzirom na to da zakon definiše obavezno učešće domaćih firmi.