Vučić svečano otvorio Lidl! Predsednik poručio: Ovo nisu obične prodavnice, lepše izgleda nego u Bugarskoj

PANČEVO, 11. oktobar 2018. (TV Pančevo) – U 12 gradova Srbije otvoreno je 16 prodavnica „Lidla“, najvećeg trgovinskog lanca u Evropi. Svečanom otvaranju jedne od pet „Lidlovih“ prodavnica u Beogradu prisustvovao je i predsednik Srbije. Ovo je dan kada pravimo veliki korak napred ka boljem i kvalitetnijem životu, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas jednu od 16 prodavnica kompanije „Lidl Srbija“, koje su svečano otvorene tačno u 8 sati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da ovo nije običan dan i da se ne radi o običnoj prodavnici, jer je ovo dan kada pravimo veliki korak napred ka boljem i kvalitetnijem životu.

„Od trenutka kada je najavljeno da Lidl dolazi u Sbriju koliko puta sam čuo od različitih ljudi da se pravi tolika buka oko obične prodavnice. Ovo nije obična prodavnica, ovo je nešto malo važnije. Zemlja sa takvom ponudom u maloprodaji građanima pruža i izbor da mogu da biraju jeftino, a kvalitetno“, objasnio je on.

Poručio je da od „Lidla“ možemo mnogo da naučimo, posebno u organizaciji rada, logostici i modernom načinu vođenja posla, ne samo trgovisnkih lanaca.

Ukazao je, na primer, na najsavremeniji „Lidlov“ logistički centar u Novoj Pazovi, kao i na to da Lidlove prodavnice imaju različite temperaturne zone usklađene sa vrstama robe i proizvoda.

Podsetio je da je cela investicija „Lidla“ u Srbij ivredna 205 miliona evra i da je zaposleno 1.553 radnika, a da je obuka za neke poslove trajala i do dve i po godine.

„Imao sam prilike da razgovaram sa radnicima, oni su nasmejani i zadovoljni. Nadaju se da će moći da napreduju, obezbede budućnost za sebe i svoju decu“, rekao je predsednik.

Vučić je prilikom obilaska ocenio da je objekat lepši nego u Bugarskoj.

„Lepše izgleda nego u Bugarskoj, bio sam pre 6-7 godina i ovaj je mnogo lepši i veći“, rekao je Vučić.

Potrošačima je na raspolaganju 1.500 brendova, a od toga čak 350 iz domaće proizvodnje.

Istakao je da će cena naših proizvoda sigurno biti niža nego drugih, a nama bi značilo uvrštavanje proizvoda u asortiman „Lidla“ i otvaranje novih radnih mesta.

„U cene će se potrošači moći uveriti sami. Video sam danas, a ne idem često u prodavnicu, dva proizvoda koji su uradili zajedno sa Nemcima. Kafa sa našom užičkom kompanijom i domaće pile iz Žitišta. Bilo bi lepo da vi Nemci ponudite to i na drugim tržištima, na primer Bugarskoj i Rumuniji“, rekao je Vučić tokom obraćanja.

„Sa Nemačkom imamo najveću trgovinsku razmenu. Zahvaljujući nemačkim investicijama i fabrikama imamo jednu od najbržih rastućih ekonomija u Evropi. Molim vas da podržite dalji dolazak nemačkih investitora, a mi ćemo omogućiti najbolje uslove za njihov dolazak i opstanak“, rekao je predsednik.

Posebno se obratio penzionerima, koji su, kaže, najbrojniji kupci u jutarnjim časovima, te poručio da će uskoro uz uvećane penzije, koje će iz godine u godinu biti sve veće, moći svojim unucima da ostavljaju novac za džeparac i dobru čokoladu, i u „Lidlu“ i na svakom drugom mestu.

„Uredili smo državnu kasu, sproveli smo neophodne reforme, napravili ono što decenijama nismo. Danas dinar držimo čvrsto pod kontrolom i danas možete da planirate šta ćete da uradite sutra“, rekao je Vučić.

„Osluškivaćemo potrošače“

Generalni direktor „Lidl Srbija“ Tomislav Šapina kaže da je ova kompanija prvi savremeni diskontni lanac u našoj zemlji, koji na tržište donosi novo jedinstveno iskustvo kupovine.

„Mi smo jednostavni, bolji, povoljniji“, poručio je Šapina i naveo da veruje da će „Lidl Srbija“, kroz pažljivo odabrani asortiman proizvoda, sa najboljim odnosom cena i kvaliteta, uspešno odgovoriti na potrebe potrošača.

„Ponudićemo vam Lidl brendove, sveže voće i povrće, pecivo iz ‘Lidlovih’ pekara, više od 350 proizvoda domaćih proizvođača, a pre svega ponudićemo vam najpovoljniju potrošačku korpu u Srbiji“, naglasio je Šapina.

Naveo je da je danas važan dan, kada „Lidl“ počinje poslovanje u Srbiji, ali poručuje da je to tek početak.

„Tu smo da ostanemo i da se zajedno razvijamo. Slušaćemo vas potrošače kako bismo bili bolji iz dana u dan“, rekao je Šapina i nagalsio da je izuzetno ponosan na sve zaposlene.

Ponosan je, kaže, na sve što je „Lidl Srbija“ do sada uradio i dodao da je „Lidl“ dao sve od sebe, a ono najbitnije da su svi u Srbiji radili srcem i da su svi uzbuđeni, srećni i ponosni.

Poželeo je dobrodošlicu brojnim potrošačima koji su i pre otvaranja prodajnog objekta u Beogradu čekali u redu na ulazak i kupovinu.

Lidl primer razvoja saradnje

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je Lidl dobar primer za šta se nemačke firme zalažu u Srbiji, što je održiv i promišljen pristup poslovanja.

„Samim tim je Lidl primer kako se razvija privredna saradnja Srbije i Nemačke“, kazao je Šib na otvaranju Lidl prodavnice u ulici Vojislava Ilića na Zvezdari i dodao da u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija u kojima radi 50.000 ljudi, a da su od 2000. godine investirale u Srbiji dve milijarde evra.

Istakao je da će Nemačka i dalje biti pouzdan i pošten partner Srbije na njenom putu ka EU.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić podsetio je da je prvi novinski tekst o tome da „Lidl“ planira da dođe u Srbiju objavljen 2007. godine, te da se posle 10 godina u Srbiji otvara prvi savremeni diskontni lanac.

„Sada kada je ‘Lidl’ došao u Srbiju otvorila se nova polemika, a to je šta to znači za srpsku privredu. Pre svega, to znači za naše potrošače zbog veće konkurencije, imaće veću mogućnost izbora, samim tim očekuje se borba među trgovcima za kupce, potrošače tako da moraju nuditi pristupačnije cene i kvalitetniju uslugu“, rekao je Ljajić.

Dolazak „Lidla“ u Srbiju znači, kaže Ljajić, i da će trgovinski lanci morati da ponude i veće plate dobrim radnicima, trgovcima, da bi ih pridobili za sebe.

Otvoreno pet objekata u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je sjajna vest otvaranje „Lidla“ u Srbiji i dodao da sa tom kompanijom dolazi i dobar kvalitet, dobre cene i nova radna mesta.

„Naša želja je da svaka opština u Beogradu ima Lidl prodavnicu“, rekao je Radojičić i dodao da će do kraja godine u prestonici Srbije biti otvorena i šesta, dok će sledeće godine glavni grad imati sedam „Lidl“ prodavnica.

U Beogradu je otvoreno pet maloprodajnih objekata – na Konjarniku, na Novom Beogradu, Vidikovcu, Zvezdari, Trošarini i u Borči.

Vrata ovog trgovinskog lanca otvorena su i u Boru, Kragujevcu, Nišu, Leskovcu, Smederevu, Subotici, Somboru, Užicu, Šapcu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Do kraja godine, kako je najavljeno, biće otvoreno još sedam „Lidl“ radnji – u Vršcu, Inđiji, Pančevu, Kikindi, Kruševcu, Jagodini i na još jednoj lokaciji u glavnom gradu.

Prodavnice „Lidla“ radiće do 22 časa. Zaposleni će imati petodnevnu radnu nedelju, a zahvaljujući elektronskoj evidenciji, kompanija će plaćati i poštovati svaki minut njihovog rada, poručuju iz „Lidla“.