Vučić pozvao Nazarbajeva da poseti Srbiju

PANČEVO, 9. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Aleksandar Vučić predložio je predsedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu da ta država u Beogradu otvori trgovinsko predstavništvo i pozvao predsednika Kazahstana da poseti Srbiju. Zahvalio se na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Nazarbajev je rekao da je dvadeseti vek bio težak za Srbiju i poručio da će njegova zemlja biti uz nas u savladavanju svih teškoća.

„Nastavićemo da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od poslovnog foruma danas i od saradnje naših vlada“, rekao je Vučić posle sastanka sa Nazarbajevim i dodao da se nada bližoj saradnji u mnogim oblastima. „Verujem da je mnogo toga pred nama“, rekao je Vučić.On je zahvalio Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije istakao je, nakon razgovora sa predsednikom Kazahstana, da su odnosi dve zemlje odlični, ali da postoji dobra osnova i neiskorišćeni potencijal u trgovinskoj razmeni. „Razmotrili smo sva najvažnija pitanja vezana za našu političku i ekonomsku saradnju. Drago mi je što se ponovo nalazim u Astani, koja me svaki put zadivljuje. Nema takvog grada u centralnoj Aziji koji se modernizuje i menja kao Astana. Oduševljen sam uspesima koje dostiže Kazahstan zahvaljujući predsedniku Nazarbajevu i njegovoj viziji“, rekao je on.

Izrazio je nadu da će predsednik Kazahstana uspeti da svoju zemlju do 2030. uvede među 30 najrazvijenih sveta. „Naše veze su perspektivne i jako dobre i nadam se da će današnji susret doprineti daljem razvoju odnosa u svim sferama. Drago mi je da se politička saradnja nalazi na visokom nivou. Sarađujemo i na međunarodnoj sceni. Zahvaljujem na čvrstom stavu Kazahstana u vezi vitalnih interesa Srbije vezanim za pitanje KiM i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu“, naglasio je on.

Vučić je istakao da se nada jačanju ekonomskih odnosa i povećanju robne razmene, te predložio da Kazahstan otvori trgovinsko predstavništvo u Beogradu. Izrazio je nadu da će dve zemlje nastaviti praksu susreta na najvišem nivou i da će Nazarbajev ukazati čast Srbiji i posetiti našu zemlju. „Kažem hvala predsedniku Nazarbajevu za ono što čini na međunarodnom nivou podrške, što čini u svim sferama društvenog života i veza koje zajednički gradimo. Ovde je velika delegacija Srbije. U mali broj zemalja dolazi tako velika delegacija Srbije. Došli su da vide čudo koje ste napravili ovde. Ovo što ste napravili u Astani je pravo čudo. Pored šest ministara tu su i dva gradonačelnika, Beograda i Novog Sada, koji mogu da nauče mnogo toga od vas i prenesu u našu zemlju“, rekao je Vučić. On je istakao da mnogo toga očekuje od poslovnog foruma, kao i saradnje naših vlada i minitarstava. „Postigli smo prve rezultate u poljoprivrednoj i vojno-tehničkoj sradanji, nadamo se da ćemo ih imati i u u oblasti trgovine i igrađevinarstva. Hvala na poštovanju koje pokazjete prema Srbiji i uvek možete u svakom trenutku očekivati isto prema vašoj zemlji. Očekujemo vas uskoro u našoj zemji. Iskoristićemo ovu priliku za što više sastanaka i uspostavljanja kontakata između ministara i poslovnih ljudi i to će doneti isključivo dobrobit oba naroda.Mi ćemo podržavati Kazahstan na međunarodnom nivou i uvereni smo da će Kazahstan uvek da nas podržava“, rekao je on.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev rekao je da je dvadeseti vek bio težak za Srbiju, koja nastoji da „zaleči rane“ iz tog perioda, te poručio da će njegova zemlja biti uz nas u savladavanju svih teškoća. „Dvadeseti vek nije bio lak za Srbiju, bio je težak, mi to znamo. I danas nije zarasla ta rana. Zemlja pokušava da zaleči tu ranu. Mi smo sigurni da će Srbija savladati teškoće. Bićemo uz vas i želimo vam uspeh“, rekao je Nazarbajev u zajednickom obraćanju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.On je naveo da je sa srpskim predsednikom razmotrio i međunarodnu situaciju u Evropi i u regionu Kazahsatana i da su razmenili mišljenja.Nazarbajev je istakao da je siguran da će poseta srpske delegacije dati novi podstrek odnosima dve zemlje i jačanju prijateljstva.Istakao je, nakon razgovora sa Vučićem, da je Srbija važan perspektivan partner Kazahstana u jugoistočnoj Evropi.

On se zahvalio Vučiću što se odazvao pozivu da dođe u zvaničnu posetu, i rekao da je današnji sastanak bio plodonosan.Ukazao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, da su razmotreni detalji o saradnji u različitim oblastima, a posebna pažnja je posvećena trgovinsko ekonomskom partnerstv.Dogovoreno je produbljivanje saradnje dve zemlje, naglasio je Nazarbajev ističući da Kazahstan pridaje posebnu pažnju Srbiji koja podržava sve inicijative Kazahstana na međuanrdonom nivou. „Smatramo Srbiju veoma bliskom“, podvukao je on.Rekao je da je Kazahstan spreman da proširi asortiman koji se isporučuje Srbiji, ali i da ima mnogo toga što Kazahstan nema i što može da uveze iz Srbije. Izrazio je zainteresovanost Kazahstana da igradi infrastrukturu između Azije i Evrope, te najavio anstavak ekspertskih razgovora kada je reč o slobodnoj trgovini Evroazijske unije.

Izrazio zahvalnost Vučiću za odluku da učestvuje sutra u zasedanju svetskih verskih lidera. „Poseta Vučića Kazahstanu i delegacije koja došla u velikom broju daće novi podsticaj srpsko-kazahstanskim odnosima za dobrobit i prosperitet dva naroda i države“, istakao je Nazarbajev.Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nakon razgovora u Predsedničkoj palati u Astani, dodelio Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan. On je tom prilikom ukazao na prijateljstvo dve zemlje i doprinos predsednika Srbije jačanju veza dve zemlje.