Vučić: Austrija prijatelj, o Kosovu i Metohiji različito

PANČEVO, 17. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zahvalnost svom gostu, austrijskom predsedniku Aleksanderu Van der Belenu što su mogli da razgovaraju o svim pitanjima, i ekonomiji, i migrantima i o ključnim političkim pitanjima, uključujući Kosovo i Metohiji, o kojem, inače, imaju različite stavove.

"Razgovarali smo o odnosima između Beograda i Prištine, po tom pitanju imamo drugačije stavove i pozicije", izjavio je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji i dodao: "Obavestio sam ga da smo mi uvek spremni da razgovaramo, da imamo otvoreni dijalog o ključnim pitanjima, ali da je potrebno da dođemo do kompromisnog rešenja, koje ne moze da bude takvo da Srbi izgube sve i ne dobiju ništa, a da drugi dobiju sve", podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas predsednika Austrije Aleksandera van der Belena da zvanični Beč bude uzdržaniji i pokuša da sačeka eventualne mogućnosti za kompromisni dogovor o Kosovu i Metohiji, pre svega po pitanju eventualnog prijema Kosova u Interpol, jer bi to značilo otvaranje najmanje dva značajna problema.

„Prvi je što Albanci više neće hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak, a to su OEBS i UN. Biće na političkim krilima i neće želeti kompromisno rešenje. Srbija neće podleći tom pritisku i doćićemo u ćorsokak bez izlaza", podvukao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom austrijske države.