Sećanje na stradale u Jajincima

PANČEVO, 7. oktobar 2018. (TV Pančevo) – U znak sećanja na desetine hiljada brutalno ubijenih na strelištu u Jajincima tokom Drugog svetskog rata, u spomen-parku Jajinci održana je državna komemorativna svečanost. Jajinci su, zajedno sa banjičkim i drugim beogradskim mučilištima, visoka škola našeg nacionalnog morala i indeks vrednosti slobode koja je drugo ime naše zemlje i našeg naroda, poručila je na svečanosti premijerka Ana Brnabić.

Strelište u Jajincima, podno Avale, jedno je od najvećih mesta egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u drugom svetskom ratu.

Prema proračunima istoričara ubijeno je 80.000 Srba, Jevreja i Roma ali i nasumično uhapšenih civila, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, obraćajući se prisutnima, poručila je da Srbija ne zaboravlja heroje i stradalnike.

Žrtve su dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta. U već pripremljene rake tu su sahranjivani i ubijeni ugljen-monoksidom u kamionu, koji je kružio Beogradom. Na spomenik žrtvama Jajinaca, vence su položili predsednica Vlade, predstavnici opštine Voždovac, udruženja SUBNOR-a Srbije, udruženja logoraša, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Roma, predstavnici diplomatskog kora.