Nadbiskup Hočevar poručio da je Srbiji mesto u Evropi

PANČEVO, 24. decembar 2013. (TV Pančevo) – Danas se, po Gregorijanskom kalendaru, obeležava Badnje veče. Uoči Božića, koji veliki deo sveta proslavlja sutra, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar uputio je vernicima božićnu poruku, u kojoj je podsetio da će u 2014. godini biti obeleženo devet decenija od ponovnog osnivanja Beogradske nadbiskupije. Hočevar je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da smatra da je Srbiji mesto u Evropi.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je juče da je ubeđen da će Srbija postati članica Evropske unije, rekavši da bi sve drugačije bilo velika šteta za državu, Evropu i svet.

Srbija sa svojom specifičnom istorijom i geografskom pozicijom stoji između Istoka i Zapada, ona ima istorijski zadatak da prva i najjače promoviše međureligijski dijalog u Evropi, naglašava beogradski nadbiskup.

- Za mene je to nešto sasvim logično i mislim da je to opšte ubeđenje svih stanovnika Srbije - da je Srbija deo Evrope. Isto tako treba da znamo da danas, u vreme globalizacije, svaki kontinent može da bude toliko jak, a to znači i Evropa sa svojom specifičnom kulturom i civilizacijom, ukoliko su odnosi među svim zemljama na tom kontinetu dobri. Time kontinent postaje jači, rekao je Stanislav Hočevar.

Ocenjujući da bi sve crkve u Srbiji bile jednako na dobitku od priključenja države EU, beogradski nadbiskup je istakao da to pre svega znači stabilno društvo u kome se čini sve da nema ratova i da ne izbijaju veliki nemiri, već da se „sinergijom svih članova evropske zajednice radi na miru”. Govoreći o dolasku pape u Srbiju, Hočevar je rekao da je to pitanje dijaloga i konsenzusa, istakavši da je to takođe važno pitanje i za Srbiju i Evropu. U Vatikanu, kao i kod predstavnika vlasti u Srbiji, ponovio je, postoji volja za realizaciju te posete, što nije slučaj i sa Srpskom pravoslavnom crkvom.