Borković do podijuma s probušenom gumom, ostaje u igri za titulu prvaka Evrope

PANČEVO, 20. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Najbolji srpski automobilista osvojio drugo mesto u Barseloni na prvoj trci poslednjeg vikenda TCR Evropa šampionata.

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković povratio je drugo mesto u generalnom plasmanu TCR Evropa šampionata, pošto je na pretposlednjoj trci sezone, na stazi Katalunja u Barseloni osvojio drugo mesto! Uoči poslednje trke Borković ima 154 boda, jedan više od Tašija i Vernea i 23 manje od prvoplasiranog Španca Mikela Askone.

Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target Competition timom u svom automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62, vozio je impresivno na subotnjim kvalifikacijama u najžešćoj konkurenciji do sada, budući da na poslednjem vikendu šampionata nastupa čak 32 vozača. Borković se hrabro borio u prvom delu kvalifikacija, u kojima su samo vodeći u generalnom plasmanu, domaći vozač Mikel Askona i Saton bili brži.

Ono što je važnije je da drugoplasirani u ukupnom poretku Žan Karl Verne nije uspeo da se plasira u drugi deo kvalifikacija, pa je startovao s 13. mesta. Borković je prvi izašao na stazu u odlučujućem delu kvalifikacija i posle prvog kruga imao je treće vreme, iza Fajlsa i Askone, da bi u poslednjim sekundama Atila Taši izvezao najbrži krug. Borković je zahvaljujući ovom plasmanu upisao nova dva boda i sa 31 poenom zaostatka ušao u pretposlednju trku šampionata.

Da po kvalitetu apsolutno zaslužuje titulu Duca je pokazao već na startu ostavivši iza sebe Askonu, a čak ni pretrpljeni udarac pred prvu krivinu nije ga osujetio da se dokopa treće pozicije, iza Tašija i Fajlsa u Hondama. Zbog incidenta u prvom krugu, na stazu je odmah izašlo sigurnosno vozilo, što je onemogućilo Borkovića da napadne i vodeći dvojac.

Fajls je svim snagama u nastavku trke kočio Borkovića, omogućivši svom klupskom kolegi Tašiju da odmakne na prvom mestu. Ipak, Borković nije gubio nerve i sačekao je trenutak kada je vrhunskim manevrima u dve uzastopne krivine pretekao Britanca i stigao na drugo mesto. Istovremeno, Askona je izgubio četvrto mesto i završio peti, čime je Pančevac smanjio zaostatak u generalnom plasmanu na 23 boda.

Do kraja trke nije bilo pomeranja u vrhu, da bi se prava drama odigrala u poslednjoj krivini, kada je Borkoviću pukla guma, ali je srećom srpski as u pretposlednjoj trci upisao velikih 18 bodova i ostao u igri za titulu prvaka Evrope.

"Završena je prva trka, prilično sam umoran. Zadovoljan sam jer sam pretekao Askonu, ali je Fajls imao timski naredbu da čuva leđa Tašiju i blokira me. Videću sa svojim timom šta se desilo s mojom zadnjom levom gumom, koja je počela da puca tokom trke i ispušta čudne zvukove. U poslednjem krugu morao sam da vozim tri sekunde sporije kako bih završio trku i srećan sam što sam sačuvao drugu poziciju. Nadam se da neću imati sličnih problema u nedelju. Opet sam drugi u generalnom plasmanu, boriću se da ostanem drugi na kraju sezone, naravno da postoji šansa i za prvo mesto, ali to je malo verovatno. Svi su imali priliku da se uvere koliko je jak ovaj šampionat i biti u njegovom vrhu je izvanredan rezultat. Zadovoljan sam svojom vožnjom i nadam se da ću u poslednjoj trci još jednom obradovati sve u timu, sponzore i navijače, pogotovo u mojoj Srbiji i Pančevu", rekao je Borković posle subotnje trke.

Borković će u poslednjoj trci sezone startovati sa sedme pozicije, zbog inverzivnog poretka prve desetorice u kvalifikacijama za drugu trku. Rasplet u borbi za titulu šampiona Evrope počinje u 15.55, uz direktan prenos na RTS 2, RTS HD i Sport klubu 4.