PIO Fond radi i u subotu 30. decembra

 

PANČEVO, 26. decembar 2017. (TV Pančevo) – Zaposleni u PIO Fondu radiće i u subotu 30. decembra kako bi primili sve zahteve za odlazak žena u penziju koje ispunjavaju uslove za starosnu i prevremenu starosnu penziju. Žene koje imaju 61 godinu i šest meseci života i najmanje 15 godina radnog staža, do kraja godine treba da raskinu radni odnos, podnesu zahtev PIO Fondu za odlazak u penziju, jer već od naredne godine u penziju će moći tek sa 62 godine života.

Ostalo je par dana do 31. decembra, do kada važe stari, ali povoljniji uslovi za odlazak žena u starosnu i prevremenu starosnu penziju. Poslodavac je predvideo da se svake godine postepeno povećava staž i godine za odlazak u penziju. Zato je važno da žene koje do kraja godine imaju uslov da raskinu radni odnos i podnesu zahtev, kaže Saša Drčelić, dirktorka filijale PIO Fonda u Pančevu.

- Do 30. decembra važe ovi uslovi za penziju, za starosnu penziju za žene 61 godina i šest meseci i 15 godina staža. Za muškarce i dalje 65 godina života i 15 godina staža. Za preveremenu starosnu penziju za žene 37 godina i šest meseci staža i 55 godina i osam meseci života, za muškarce do subote 40 godina staža i 56 godina i četiri meseca života. To važi ako do kraja godine, da imaju staž, prekinu radni odnos i podnesu zahtev, jer sve mora da bude u ovoj godini i da im pravo ide najkasnije do 31. decembra. Ako se zahtev podnese 1. januara uslovi za odlazak u starosnu i preveremenu penziju se menjaju - izjavila je Saša Drčelić.

1. januara 2018 godine, žene mogu ostvariti pravo na starosnu penziju kada navrše 62 godine života i minimum 15 godina staža, dok će im za preveremenu starosnu penziju trebati najmanje 56 godina i četiri meseca života i 38 godina staža. Za muškarce za odlazak u penziju neophodno je najmanje 57 godina života i 40 godina staža.

Â