Vučić: Srbija i Makedonija strateški bliske, taktičke razmirice manje važne

PANČEVO, 2. septembar 2018. (TV Pančevo) – Srbija i Makedonija su prijateljske zemlje, strateški bliske, i manje je važno da li će nekada imati taktičke razmirice ili nešto slično, poručio je predsednik Vučić koji se na prelazu Preševo-Tabanovce sastao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Predsednik Vučić je istakao da su Srbija i Makedonija dve prijateljske zemlje, dva izrazito bliska naroda i da imaju istorijski veoma bliske odnose.

Poručio je da Srbija smatra makedonski narod i njegovu državu iskreno prijateljskim, da će učini sve da se odnosi ispune konkretnim sadržajem kako bi trgovinska razmena bila unapređena, i kako bi sve obavljali u najboljoj nameri i interesu dve zemlje.

Opredeljenje građana Srbije je da imamo najbolje moguće odnose Beograda i Skoplja, istakao je predsednik. "Uveren sam da i premijer Zaev misli isto. Ovo je jedan od primera gde možemo zajednički da nešto uradimo i pokažemo mnogo toga. Da ljudima olakšamo, a pre svega i teretnom saobraćaju donesemo značajne uštede", objasnio je Vučić.

Govoreći o implementaciji projekta za integrisano granično upravljanje "One stop shop", istakao je da je veoma značajno za obe zemlje, za privredu i za turiste, da ljudi ne gube vreme već da na jednom mestu obave sve preglede, od carinskih do veterinarskih, i da se zadržavaju dvostruko kraće.

Naveo je da, prema podacima Svetske banke, region gubi oko milijardu evra zbog čekanja na granicama.

Preneo je da je sa Zaevom razgovarao nekoliko puta o uspostavljanju regionalne ekonomske zone, ali i integrisanom graničnom prelazu.

Ukazao je da postoji želja da se integrisan prelaz uspostavi i sa drugim zemljama, da je postojala želja da se to učini sa Crnom Gorom kod Bijelog Polja, da se kasni kod Bratunca-Ljubovija, i da se nije nigde tako daleko otišlo kao sa Makedonijom.