Žuta čivija zakovala pravo i pravdu u mrtvački sanduk!?

PANČEVO, 22. maj 2018. (TV Pančevo) – Da li je i ovo moguće? Ljudi moji, “lapilli na olovku” 5 miliona evra, i “glavni Don, kum i organizator svega”, nije kriv?! Nije ON, nego su krivi neki tamo “mučenici”, koji su za koru hleba morali da rade što im se naredi i kako im se naredi u izradi završnog računa… Pazi bogati.. Nije valjda?

Pa onda neka neko kaže da nije bio u pravu jedan bivši, izistinski mafijaš ( pokojni Boško Radonjić) koji je za vladavinu DOS-a u Srbiji rekao “ da su od Srbije napravili jedinu zemlju u svetu u kojoj kriminalci ne idu u zatvor”!?!

Sudija Osnovnog suda u Šapcu, oslobodio je danas prvostepenom presudom bilo kakve odgovornosti “žutog” gradonačelnik ovog grada, Nebojšu Zelenovića protiv koga je DRI podneo prijavu zbog nenamenske potrošenih neverovatnih 5 miliona evra iz budžeta grada za 2015. godinu!?

Kakva je poruka ovom “sramnom presudom” poslata javnosti Srbije, poreskim obveznicima grada Šapca? Da je gradska kasa “ Alajbegova slama”, da je može trošiti svako i koliko se kome ćefne, jer neće biti kažnjeni!? Niti makar prekršajno, a da tek ne govorimo o političkoj odgovornosti. Zelenović je danas mogao sa trubačima da napusti zgradu suda, jer oni koji na ovaj način dele pravdu u ovom gradu i ovom sudu – “su čisti trubači”… Ili oni koji i posle toliko godina od sloma “žute demoNkratije u Srbiji” i dalje se plaše da će ih neki partijski Politbiro ( kao što je bilo Predsedništvo DOS-a) ostaviti bez posla na ulici!? Ili je ovaj sudija ipak sudio po dobro poznatim “žutim demoNkratskim zakonima”, od kojih se Srbija do današnjeg dana nije oporavila…

To što se sudija pozvala na Statut grada po kome gradonačelnik nije odgovorno lice za završni račun – “ne pije vodu ni u Bangladešu”, a kamo li u zemlji koja odavno mora svoje pravosuđe da uskladi sa modernim evropskim, sa pravosuđem EU.

Šapčani su u šoku, kad su čuli vest na lokalnim medijima da je oslobođen odgovornosti neko ko je godinama najodgovorniji za trošenje njihovih para, kao svojih ličnih. Da je oslobođen odgovornosti čovek koji godinama ovim gradom rukovodi “ko dedovinom ili mirazom”?! On je oslobođen, a šabačka kasa je ostala kratka za ogroman novčani iznos. I opet po džepu građana.

Narodni poslanik i poverenik Srpske napredne stranke u Šapcu dr Boban Birmančević smatra da je ova odluka sramna i skandalozna:

– Nisam sudija i ne nameravam da se mešam u rad sudstva, ali imam svoje mišljenje kao pojedinac. Ovo je skandalozno i sramno. On je potpuno oslobođen, a u zakonu stoji da je za budžet bilo kog grada odgovorno lice gradonačelnik. Da li je moguće da neko potroši 5 miliona evra bez zakonskog osnova iz budžeta grada Šapca i pri tome bude otkriven od strane DRI, a ne bude osuđen u skladu sa zakonom? Da li je moguće da „mister 10%“ još uvek može, posle 18 godina vlasti, da u strahu drži grad Šabac u svim mogućim segmentima života. Gradonačelnik koji je na vlast došao kupovinom glasova i koji je bez zakonskog osnova potrošio 5 miliona evra iz budžeta grada Šapca, da je imao časti i dostojanstva, sam bi podneo ostavku na funkciju koju je nečasnim radnjama dobio – kaže Birmančević.

On očekuje da će Tužilaštvo, po zakonskom roku od osam dana, podneti žalbu.

Na današnjem suđenju je pred sudijom B. Raović rečeno da po statutu grada, Zelenović nije bio odgovorno lice u izradi završnog računa, već Dragica Trninić diplomirani ekonomista, i tadašnji načelnik gradske uprave Jovan Nedeljković.

Zamenik javnog tužioca je zahtevao da se okrivljenom dosudi novčana kazna od 300.000 dinara i plaćanje sudskih troškova od 98.000 dinara, međutim, po saslušanju veštaka i izjašnjavanju Zelenovića da nije kriv, sudija Raović je donela oslobađajuću presudu. U obrazloženju je istakla da nema dovoljno dokaza u krivičnom postupku. Po dobijenoj pisanoj presudu, Tužilaštvo ima pravo da se u roku od osam dana žali. P.S. Antikorupcijski i neprofitni portal Embargo će uskoro na svojim internet stranicama objaviti u nekoliko nastavaka kompletan dosije slučaja Zelenović! Ili, kako se i dalje u pojedinim mestima u Srbiji “ na olovku krade narod”!

Mačva Izvor: Sky Info – Embargo