Poslanik - privilegovanje zanimanje?

BEOGRAD, 08. januar 2010. (FoNet) - Predlog da poslanici mogu da idu u penziju sa 55 godina, uz 15 godina staža i 3 mandata u parlamentu, nije dobar i nadam se da se neće naći u finalnoj verziji Zakona, izjavio je ministar za rad i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, reagujući na odredbe predloženog teksta prvog Zakona o Skupštini.

"Umesto da reformišemo penzioni fond i smanjujemo broj poslanika, radi se sasvim suprotno. Dok Vlada radi na tome da smanji mogućnost prevremenog odlaska u penziju, ovde se predlažu sasvim suprotne stvari", rekao je Ljajić.

Prema njegovoj oceni ovom odredbom jedno se zanimanje stavlja ispred svih ostalih, čini se privilegovanim i šalje poruka da to privilegovan posao.

"Ljudi bi činili sve da dođu do mandata, a to bi samo pojačalo korupciju jer bi tajkuni opet mogli lakše da računaju na svoje ljude u Skupštini koje bi dovodili do mesta, a potom očekivali da im oni zauzvrat nešto završe", smatra Ljajić.

Čak i da je to standard, to je politički loše, ocenio je Ljajić navodeći da je u ovom trenutku parlament ionako na lošem glasu i da to ugrozilo njegov kredibilitet.

"Blic" piše da verziji teksta Zakona o Skupštini koji datira od 12. decembra, predviđa i pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju, iako se navodi pod kojim uslovima i u kom iznosu.

Prvi put, ideja o penzijama pojavila se 2004. godine, a poslednji pokušaj bio je 2007. godine - Zakon je ušao u proceduru, ali zbog problema u vladajućoj koaliciji između DS i DSS, nikada nije stavljen na dnevni red.