Poslanici brže i lakše do penzije?

BEOGRAD, 7. januar 2010. (B92,Blic) - Prema nacrtu novog Zakona o skupštini, poslanicima će biti znatno olakšan odlazak u penziju, pišu beogradski mediji. Opozicija nije upoznata sa tim predlogom.

Dok se građanima Srbije povećava granica za odlazak u penziju, poslanici srpskog parlamenta dobijaju povlastice – smanjuju im se potrebne godine radnog staža i omogućava penzija u visini od 80 posto od poslaničke plate. To piše beogradska štampa, pozivajući se na Predlog zakona o Narodnoj skupštini, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja ovog meseca.

Kako “Blic” navodi, Zakon o skupštini predviđa da poslanici mogu u penziju sa 55 godina života, 15 godina radnog staža i tri mandata. Poslanici će moći u penziju i sa 50 godina života ukoliko imaju 30 godina staža i tri mandata.

Poslednji pokušaj da se zakon donese zamro je 2007. godine - zakon je ušao u proceduru, ali zbog problema u vladajućoj koaliciji, tada na relaciji DS i DSS, nikada nije stavljen na dnevni red. Ono oko čega do sada ni jednom nisu uspeli da se dogovore jeste visina poslaničke plate i pravo na ostvarivanje penzije.