Izbori za savete nacionalnih manjina 4. novembra

PANČEVO, 22. avgust 2018. (TV Pančevo) – Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar. Članove za nacionalne savete 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uslov za neposredne izbore, a četiri za izbore putem elektorske skupštine. Rok za predaju lista je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektorske skupštine.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave raspisao je izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koje će se održati 4. novembra. Članove za četiri nacionalna saveta se biraju putem elektronskih izbora dok se članovi za ostalih 18 nacionalnih saveta biraju putem neposrednih izbora koji će se održati 4. novembra. Prema rečima sekretara za opštu upravu Danijele Erdeljan Milošević, posao gradske uprave grada Pančeva jeste da ažurira birački spisak.

- Vodimo 22 poseba biračka spiska. To radi služba biračkog spiska koja se nalazi na prvom spratu, kancelarija broj 107. Svaki građanin na teritoriji grada Pančeva, koji je upisan u jedinstveni birački spisak, može da ponese zahtev za upis u poseban birački spisak samo jedne nacionalne manjine. Upis se vrši prema mestu prebivališta, a može za interno raseljena lica da se vrši i prema mestu boravišta. Zahtev za upis, brisanje, izmenu, ispravku i dopunu, podnosi se Sekretarijatu za opštu upravu u kancelariji 107., a može i putem pošte na adresi Trg Kralja Petra I br.2-4, Sekretarijat za opštu upravu.Lice koje je upisano u poseban birački spisak ima izborno pravo i da bira i da bude biran za člana Nacionalnog saveta.

Građani koji su ranije upisani u posebni birački spisak, treba da provere da li su upisani u birački spisak i da li su im upisani tačni podaci.

- Pozivamo sve građane koji su već ranije upisani u posebni birački spisak da putem sajta Ministrstva državne uprave i lokalne samouprave provere da li su u pisani u birački spisak i da li su njihovi podaci tačni. Provera se vrši i putem sajta Ministarstva i putem sajta RIK-a. Sve poslove vezane za izbore, kako elektronske tako i neposredne sprovodi Republička izborna komisija i Ministrstva državne uprave i lokalne samouprave, a u gradu Pančevu će u oktobru biti formirano radno telo. Posao radnog tela će biti pretežno vezan za obučavanje biračkih odbora, za formiranje biračkih odbora i za opremanje biračkih mesta.

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se svake četiri godine, koliko, prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, traje mandat jednog saziva nacionalnog saveta.