Aci Šapiću, mama i tata „poklonili“ opštinsku Fondaciju sa 2 miliona evra na računu!?

PANČEVO, 28. april 2018. (TV Pančevo) – Predsednik opštine Novi Beograd uradio što niko do sada nije smeo niti uspeo:

Antikorupcijskom i neprofitnom portalu Embargo neprestano se obraćaju upućeniji u zbivanja oko Šapićevog “preotimanja” opštinske humanitarne organizacije! Po njima, dileme nema, Šapić je sve izrežirao kako bi se dokopao ogromnih para koje su u tom trenutku bile na računu opštinske humanitarne organizacije?! Ubeđeni su i u pisanju našem portalu dokazuju njegove nečasne namere….

Ovo je samo jedna od niza priča u pokušaju da saznamo istinu: kako je zaista Šapić učinio nešto što niko pre, a verovatno posle njega neće: da volšebno humanitarnu Fondaciju opštine Novi Beograd – “preko noći”, voljom instruiranih odbornika pretvori u Šapićevu (svoju) Fondaciju “Budi human”?

Ako je Šapić toliko human koliko želi da se predstavi u javnosti, zbog čega svoju humanost nije pokazao i dokazao kroz rad opštinske Fondacije, nego je morao da je prebaci na svoje ime?!

Uostalom, evo samo jednog od tumačenja ove istine, kroz prizmu jednog od upućenijih u sva skorašnja novobeogardska zbivanja:

“ Veliki “humanista” Aleksandar Šapić želeo je po svaku cenu da se dokopa Humanitarne fondacije Novi Beograd i to samo iz jednog razloga, da bi došao do nekoliko miliona evra sa računa Fondacije!? Prevaru je dugo smišljao i do detalja je isplanirao.

Humanitarnu fondaciju Novi Beograd koja je bila opštinska, Aleksandar Šapić je prebacio na svoje ime i promenio joj naziv u Humanitarna fondacija Budi human – Aleksandar Šapić.

Prvi zadatak Aleksandra Šapića bio je da odbornici Skupštine opštine Novi Beograd budu njemu najlojalniji ljudi, koji će ga podržati bilo šta da radi. I naravno, ko bi to mogao da bude nego Šapićevi mama Slavojka Šapić, otac Miloš Šapić, brat Nebojša Šapić, ujak i ujna Rade i Ranka Dedovića i ostala mnogobrojna rodbina, kao i najbliži prijatelji. Oni su ti odbornici koji su Aleksandru Šapiću pomogli da opštinsku Fondaciju prebaci u svoje vlasništvo.

Uvidom u dokumentaciju koja se odnosi na statusne promene Humanitarne fondacije „Novi Beograd“, sa sedištem u ul. Milutina Milankovića br.120d, može da se vidi da je dana 12.09.2016. godine, između ove Fondacije, koja je osnovana od strane GO Novi Beograd, i upisana u Registar Ministarstva kulture i informisanja RS, dana 13.01.2014. godine kao prenosioca sa jedne strane, i Humanitarne fondacije „Novi Beograd-Aleksandar Šapić“, čiji je osnivač Aleksandar Šapić, a koja je upisana u Registar zadužbina i fondacija APR-a, dana 29.07.2016. godine, kao sticaoca sa druge strane, zaključen je Ugovor o statusnoj promeni pripajanjem i prenošenjem celokupne imovine, prava i obaveza uz prestanak postojanja Fondacije koja se pripaja br.624/16.

Kao pravni osnov za zaključenje ovog ugovora poslužila je Odluka Skupština opštine Novi Beograd br.H-020-392, od 25.08.2016. godine zbog čijeg izglasavanja su i dovedeni Šapićevi roditelji, rodbina i prijatelji.

Naime, u čl. 4 ovoga ugovora se navodi da se na dan zaključenja ugovora, na računima prenosioca, nalazio iznos od 13.823.241,15 dinara, i iznos od 1.469,60 švajcarskih franaka, koji se u skladu sa ugovorom prenose na sticaoca. To znači da se oko 120.000 evra sa računa opštinske fondacije prebacilo na račun Šapićeve novoosnovane fondacije.

Ali Šapić ne bi bio Šapić da i tu nije napravio prevaru. U ugovoru o prenosu naveo je da je na računima fondacije bilo oko 120.000 evra a prava istina je da je u trenutku preuzimanja opštinske Fondacije na računima bilo preko 2 miliona evra!?

Pored samog pravnog lica fondacije Aleksandar Šapić je prisvojio i do tada „razrađenu“ Fondaciju. Preuzeo je zaposlene, koji rade u Fondaciji a i dalje primaju plate u opštini, zatim kancelariju, ugovore stalnih donatora, veliki broj kompanija koje su u svojim prodajnim mestima postavile hiljade humanitarnih kutija na najfrekventnijim mestima, kompletan kancelarijski nameštaj, desetak kompjutera, štampače, skenere, umetničke slike, website fondacije budihuman.rs. …

Sve to je opština Novi Beograd više godina ulagala u svoju fondaciju da bi je na kraju Šapić oteo i od opštine i od svih njenih građana. Fondacija Novi Beograd više ne postoji, ovo je sada Šapićeva privatna Fondacija i on sada može da radi šta god hoće sa prikupljenim novcem.

Dešavalo se i ranije da neko ukrade novac iz pojedinh Fondacija ali je samo Aleksandru Šapiću pošlo za rukom da ukrade celu Fondaciju….

Postavlja se pitanje dokle će da se tolerišu Šapićeve brojne mahinacije, a posebno nezakonito preuzimanje Fondacije kao i ugovor o prenosu sa navedenim višestruko manjim iznosom koji je prisvojio iz opštinske Fondacije…”

Šapić je odavno za naš samo kratko portal rekao da se neće braniti niti davati izjave, pa smo I ovaj put ostali uskraćeni za njegov komentar, za veoma konkretne podatke osobe koja je, sudeći po napisanom, vrlo bila upućena u sva skorašnja opštinska zbivanja….

Pokušavali smo na poznati mejl da više puta zatražimo odgovore i od zvaničnike opštine Novi Beograd? Ali, i oni su utihnuli… Ni oni više ne odgovaraju na naša pitanja… Ne znaju šta da odgovore ili ih neko uči da jednstavno sve ignorišu I sačekaju da neko drugi “svu prljavštinu gurne pod tepih zaborava”?

izvor: embargo.rs