Zgrada „Trgoprodukta“ u Zmaj Jovinoj ulici čeka stanare

PANČEVO, 27. jul 2014. (TV Pančevo) – Nekadašnja uprava „Trgoprodukta“ u Zmaj Jovinoj ulici i dalje zvrji prazna. Zgrada je u restituciji vraćena Katoličkoj crkvenoj opštini u Pančevu, ali je „Trgoprodukt“ tu odluku osporio, tražeći nadoknadu za svoja ulaganja. Izgleda da su se dve strane dogovorile. Čeka se odluka suda, a onda će po svemu sudeći, ona biti i prodata.

Jedna od prvih odluka državne Direkcije za restituciju, što se Pančeva tiče, bila je vraćanje nekretnina verskim zajednicama. Tako je svojevremeno i doneto rešenje da se zgrada u Ulici Zmaj Jovinoj, koju je kao centralu koristio nekad moćni „Trgoprodukt“, vrati Katoličkoj crkvenoj opštini. Ali, „Trgoprodukt“, koji je u međuvremenu završio u stečaju, smatrao je da ta odluka nije u redu zbog sopstvenih ulaganja, žailio se i Sud je prihvatio žalbu i ukinuo prvobitno rešenje.

- Zgrada je sada kao da ne postoji ništa. Znači, u pravno smislu i dalje pripada društvu, jer to je društvena svojina, ali Katolička crkvena opština, pošto je dobila prvi spor, a izgubila na drugom, sada je pred Direkcijom za restituciju cela sprava. Ceo problem je u tome što je „Trgoprodukt“ 1989. godine uložio neka sredstva i izgradio mansardu, digao sprat na zgradu, kako je ona bila originalno 1949. i 1959. godine, kada su je nacionalizovali. I zbog toga je trebalo skoro dve godine da se dogovori Crkvena opština Pančevo sa „Trgoproduktom“, kako da nađemo tu cenu. Bilo je nekoliko veštaka. Pa Agencija za privatizaciju, jer znamo da je „Trgoprodukt“ u stečaju, i dogovorili smo se. Došli smo do vansudskog poravnanja. Jedno ročište bi bilo održano, međutim bili su prisutni i biskupija i „Trgoprodukt“ i Agencija, ali se državni pravobranitelj nije pojavio na ročištu. Državni pravobranitelj koji treba da kaže da se slaže sa tim, pošto je zemlja još uvek u društvenoj svojini, a Zakon o konverziji, kao takav, još uvek nije sasvim izgrađen. Znači to je komplikacija oko papira, objasnio je biskup Ladislav Nemet.

I pre restitucije u ovoj zgradi više nije bilo ni uprave „Trgoprodukta“. A njeno propadanje je sada nastavljeno. Praktično nema gazdu, a formalno je u rukama Agencije za privatizaciju. Crkva ne ulaže, jer zgrada nije njihova, a „Trgoprodukt“ je u stečaju. Namera Katolčke crkve, u trenutku kada im je zgrada bila vrćena, a pre osporavanja „Trgoprodukta“, bila je da ovaj objekat proda.

- Jeste, zgrada će se svakako prodati. Da kažem iskreno, naš profil nije da vodimo zgrade. Jer, ako nam treba zgrada kao prostor za veronauku i druge stvari, imamo Minoritski samostan. Ako nam treba za nešto drugo, imaćemo gore sad sedište konferencije. A da imamo, samo da kažemo da imamo jednu zgradu više, to treba ljudi koji će voditi, pravnik, pa komunalne usluge... Nije to, bar mi tako u katoličkoj crkvi mislimo, nije to zadatak za nas, zaključio je biskup Ladislav Nemet.

Po saznanjima Televizije Pančevo dve strane su se dogovorile oko poravnanja, to jest da „Trgoproduktu“ Katolička crkva isplati deo ulaganja. Čeka se odluka države, to jest potvrda ispravnosti ovog dogovora od strane suda.