Za terase i zidove potrebna dozvola

PANČEVO, 7. avgust 2014. (TV Pančevo) – Koliko Vam se puta desilo da hoćete da uradite nešto na svojoj kući ili u svom stanu a da ste se zapitali koliko će Vam to vremena oduzeti za dobijanje građevinske dozvole? Za neke od radova potrebno je samo dostaviti opis šta hoćete da radite, a rešenje dobijate u roku od dva - tri dana i možete početi sa radovima.

Kuća u kojoj živi Laslo Domokoš, prema papirima iz Katastra, građena je pre 100 godina, poslednji put je adaptirana pre 30. Zbog starosti objekta neki od zidova su postali vlažni, malter je otpadao i kako je vreme prolazilo, objekat je bio sve manje za stanovanje.

- Stari zidovi od pre 100 godina počeli su da vlaže. Vlaga se popela na preko metar. Otpadao je malter. Zato smo hteli da pokrenemo postupak sanacije vlage i da uradimo još dodatnih radova, kaže Laslo Domokoš.

Sanacije vlage, zamena stolarije, renoviranje kupatila, krečenje, farbanje, zamena podova. Sve su ovo radovi koji se u Zakonu o planiranju i izgradnji vode kao tekuće održavanje objekta. Za ovu vrstu radova nije potrebna građevinska dozvola, kaže Siniša Janković, sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove.

- U suštini nije potrebna nikakva dokumentacija, ali je u Sekretarijatu praksa da se ljudi koji žele da rade navedene radove jednim kratkim dopisom obrate Sekretarijatu, gde se mi oglasimo nenadležnim i na taj način im kažemo da nije potrebna bilo kakav akt i da istog dana mogu da krenu sa izvođenjem tih radova, objašnjava Siniša Janković iz Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove.

Što se tiče stanova procedura je ista ako su u pitanju isti radovi. Međutim, ako neko želi da zatvori terasu ili da, naprimer, promeni raspored zidova, pored saglasnosti komšija, potrebno je da se dobije i odobrenje od lokalne samouprave, jer se remeti izgled zgrade kada je u pitanju fasada, ili se menjaju konstruktivne osobine objekta, objašnjava Janković.

- U zavisnosti od radova, ako govorimo o ovim radovima, potreban je idejni ili glavni projekat i izvod iz lista nepokretnosti. U zavisnosti od toga koje se instalacije diraju, šta se radi potrebno, je dostaviti i saglasnost na glavni projekat, dodaje Janković.

Procedura izdavanja odobrenja akta za zatvaranje terase, ili pomeranje nekih zidova u stanu, ako imate svu potrebnu dokumentaciju, traje do sedam dana. U slučaju kada je u pitanju tekuće održavanje rešenje je moguće dobiti i narednog dana, tvrdi Janković.

- Dobili smo odgovor putem pošte, posle par dana odgovor da su nam odobreni ti radovi, potvrđuje Domokoš.

Svi oni koji nisu sigurni u koju od ove dve grupe radova spada ono što žele da rade mogu svakoga dana doći u Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove. Ako su u pitanju radovi koji se vode kao tekuće održavanje, plaća se samo administrativna taksa u iznosu od 1.000 dinara, dok je za drugu vrstu radova potrebno platiti i projekte i saglasnosti pre nego što zahtev stigne do lokalne samouprave. A svi zahtevi se predaju u Gradskom uslužnom centru.