Voda ispravna na pančevačkim javnim česmama

PANČEVO, 23. jul 2014. (TV Pančevo) – Na visokim temperaturama, koje su ove godine rano počele, jedno od mesta na kojima može da se osveži i okrepi jesu i javne česme. U Pančevu ima sedamnaest javnih česmi koje rade, a prema analizama Zavoda za javno zdravlje, voda je ispravna za piće. Međutim, iz godine u godinu sve je manji broj česmi koje rade, i to zbog nesavesnih građana.

Od dvadeset i jedne javne česme, koliko ih ima u Pančevu, sedamnaest radi. Možemo ih naći u Gradskom parku, na pijacama, i na Zelenoj i u naseljima, Narodnoj bašti i po nekim gradskim ulicama. Većina javnih česmi postavljena je u prošlosti, kada nije bila toliko izgrađena vodovodna mreža u gradu. Sada se uglavnom koriste da se okrepi u vrelim letnjim danima.

- Ne pijem vodu sa javnih česmi, kaže jedan Pančevac.

- Pijem vodu sa javnih česmi. Ima ih u gradu, na Tesli, baš tamo gde je pijaca, na Kotežu je takođe pored pijace. Ne znam gde ih još ima, krećem se na tim mestima. Pijem vodu, noću kad idem sa drugarima, kaže drugi sugrađanin.

- Da, pijem vodu sa javnih česmi. Znam da ima javna česma u parku i na Zelenoj pijaci. Pijem, ali retko. Ne znam na kom još mestu ima, kaže još jedna sugrađanka.

- Ne pijem vodu sa javnih česmi. Uvek imam vodu kod kuće i tamo je i pijem. Na ulici nikad ne pijem vodu, pojedem sladoled. Ne znam gde ima javnih česmi u Pančevu. Nisam odavde, kaže jedna prolaznica.

- Da, pijem vodu sa javnih česmi. Znam da ima u Ulici Žarka Zrenjanina, Cara Lazara, u parku i negde u Gornjem gradu. Pijem vodu, zašto da ne?! Često sedim u parku, ponesem malu flašu, točim kad mi je potrebno. Ukusna je i rekla bih da je ispravna, ocenjuje jedna Pančevka.

Ima i onih koji, kada je kvalitet vode u pitanju, više veruju objavama na društvenim mrežama, nego stručnim analizama.

- Ne pijem vodu na javnim česmama zato što nije bezbedna, nije sigurna i nije dobra. Preko Fejsbuka sam pročitala objavu da ne pijem tu vodu i verujem, jer ne mogu da proverim. Ne znam kako da proverim i da budem sigurna. Bolje ja da ne pijem, tako da kupujemo flaširanu vodu, navodi još jedna sugrađanka.

Da bismo bili sigurni da je bezbedno da pijemo vodu sa javnih česmi, analizu vrše „Vodovod“ i Zavod za javno zdravlje.

- Voda na javnim česmama dolazi iz vodovoda, tako da nema nikakve razlike u kvalitetu vode na javnim česmama i vode koju imamo u svojim stanovima. Naravno, javne česme se kontrolišu češće zbog mesta gde se nalaze i prati se da li dolazi do nekih mehaničkih oštećenja, rekla je dr Jelena Marić iz Zavoda za javno zdravlje.

Zbog krađa delova sa javnih česmi, svake godine ostanemo bar bez jedne, kaže Dušan Kračunov, rukovodilac Sektora vodovodne mreže. Starije, livene česme retko se popravljaju jer su delovi skupi i moraju da se uvoze iz inostranstva. Tako je ona u Ulici Maksima Gorkog nedavno ostala bez ručke i nije u funkciji, iako je renovirana 2008. godine, a tada je taj posao koštao oko 150.000 dinara. Kada su u pitanju novije, u gradu su ozidane tri, a ukradene delove „Vodovod“ zamenjuje o svom trošku.

- Problem je sa česmom na Kotežu, koja je donacija Norveške ambasade. Svakih sedam dana, građani zovu jer nesavesni skidaju, odvijaju ventile. Taj problem moramo da rešavamo zajedno. Tu smo, u poslednjih mesec dana, imali nekoliko poziva. Radnici „Vodovoda“ postave slavinu, a sutradan je neko skine i napravi poplavu. Veoma je teško osigurati je, a opet svi je koriste, naročito deca. Apelovao bih na sve da se česme čuvaju, jer je sve to naše, kaže Dušan Kračunov.

Javne česme, kako im i ime kaže, pripadaju javnosti i mogu da ih koriste svi koji žele. Po mogućstvu, onako kako im je namena, da se napiju vode ili osveže, a delove ipak da ostave na njima.