Video-nadzor od 8,5 miliona ne radi

PANČEVO, 25. jul 2014. (TV Pančevo) – Prema podacima dobijenim od dežurnih iz Službe hitne medicinske pomoći tokom noći između 24. i 25. jula na raskrsnici kod Autobuske stanice dogodile su se dve saobraćajne nesreće, u kojima je bilo dvoje povređenih. U vrlo malom razmaku, oko 2 sata, prva nesreća je zabeležena na raskrsnici ulica Svetog Save i vojvode Radomira Putnika, a zatim i kod same Glavne autobuske stanice. Dva povređena lica ekipe Hitne pomoći prebacili su u bolnicu. One su bile i povod da se proveri da li je nešto utvrdio video-nadzor na ovoj raskrsnici. Ispostavilo se da taj sistem i dalje ne funkcioniše.

Dva stuba, osam kamera, antene i pripadajuća oprema postavljeni su na rasrksnici ulica Svetog Save, cara Dušana i vojvode Radomira Putnika. Dve saobraćajne nesreće u toku noći između četvrtka i petka bile su povod da se proveri da li su nešto utvrdile i kamere za video nadzor. Ali, čitav ovaj sistem, kako je najavljivano, vredan 8,5 miliona dinara koji treba da snima učesnike u saobraćaju, ipak i dalje ne funkcioniše.

- Najsvežije informacije su da je od nadležnog organa za baždarenje signala ovih kamera je u utorak stiglo da je sve u redu i kako treba. A juče su nam stigli i papiri sa računima od izvođača radova da je sve OK. Sigurno ćemo u ponedeljak da prosledimo plaćanje prema izvođaču i onda idemo prema MUP-u koji će nadgledati ceo ovaj sistem, da oni odrade svoj deo poslova koji je predviđen zakonom, objasnio je Petar Živković, direktor gradske Agencije za saobraćaj.

Sistem video nadzora na rasrksnici kod Autobuske stanice biće plaćen iz budžeta Grada Pančeva, preko gradskog Komiteta za saobraćaj, a zatim će postati osnovno sredstvo Policijske uprave u Pančevu.

- Biće prebačen MUP-u koji će vršiti nadzor nad radom, jer je tako predviđeno i Zakonom o bezbednosti saobraćaja, precizirao je Petar Živković.

Pored poštovanja saobraćajnih propisa i signalicije u raskrsnici, planirano je da sistem prati i brzinu vozila u ulicama Svetog Save i cara Dušana, podseća, takođe, Petar Živković iz gradske Agencije za saobraćaj.

- Da vidimo kako će proći kad ovo počne da radi, koji će biti rezultati i da li će doći do smirenja saobraćaja i smanjenja prekršaja, da bi prešli na sledeće raskrsnice i delove ulica u naseljenom mestu Pančevo, a možda ćemo i u drugim naseljenim mestima na teritoriji Grada Pančeva. I onda da to umrežimo, ipak da kontrolišemo i da što više smanjimo broj prekršaja, a pogotovo sa neželjenim posledicama, navodi planove Živković.

Kada će kamere koje kontrolišu saobraćaj na ovoj raskrsnici i zvanično proraditi, za sada nema odgovora.

- U svakom slučaju mi moramo da se pridržavamo i horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije i da prilagodimo svoj način vožnje, a i pešaci svoj način kretanja, da ne ometamo druge učesnike u saobraćaju, poručio je Petar Živković.

Rasrksnica kod Autobuske stanice trebalo je da bude i proba za video-nadzor i na drugim raskrsnicama u gradu. Početak rada je najavljen za ovo proleće, ali pošto se to nije dogodilo, u međuvremenu vozačima i drugim učesnicima u saobraćju ostaje da budu pažljivi i odgovorni, ako ništa drugo i zato što se ne zna kada bi kamere mogle da prorade.