Vazduhoplovci obeležili dan

Pripadnici jedinica vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane proslavili su dan svog roda Vojske Srbije. Komandant 333. inžinjerijskog bataljona Vojske Srbije, major Dragan Ivezić, najavio je modernizaciju Vazduhoplovnog roda Vojske Srbije u 2010 godini.

Pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije obeležavaju dan svog roda u znak sećanja na 24. decembar 1912. godine, kada je u okviru Vojske Srbije formirana Vazduhoplovna komanda. Srbija je bila jedna od 15 država u svetu koja je imala vojno vazduhoplovstvo, a peta zemlja u svetu koja je i na vojnom polju upotrebila vazduhoplove. I to tokom opsade Skadra, 1913. godine.

Komentarišući trenutno stanje u Vazduhoplovstvu, major Dragan Ivezić je za Televiziju Pančevo rekao da je sigurno da dolaze bolji dani i da će se raditi na tehničkom usavršavanju ovog roda Vojske.

Komanda Vazduhoplovstva i PVO stacionirana je u Zemunu. U sastavu ovog roda Vojske Srbije su 204. avijacijska baza, 250. raketna brigada PVO, 126. Centar vojnog osmatranja i javljanja, 333. inžinjerijski bataljon koji je smešten u Pančevu, 210. bataljon za veze i 98. avijacijska baza.